Ingiltere'de okulda hangi dersler var ?

Kaan

Global Mod
Global Mod
İngiltere’de Okulda Hangi Dersler Var? Bir Eleştirel Bakış

Merhaba arkadaşlar,

Bugün İngiltere’deki eğitim sisteminin ders çeşitliliğini ve yapılarını ele alacağım. Bu konu aslında hepimizi yakından ilgilendiriyor çünkü eğitim, hayatımızın şekillenmesinde çok büyük bir rol oynuyor. Ben de İngiltere’de eğitim almış birisi olarak, sistemin artılarını ve eksilerini gözlemleme fırsatı buldum. Bazen olumlu bazen de olumsuz yönlerini fark ettiğim bu sistem hakkında, eğitimde çeşitliliği, eşitliği ve toplumsal etkiyi nasıl ele aldığını paylaşmak istiyorum.

İngiltere Eğitim Sistemi: Temel Dersler ve Yönelimler

İngiltere eğitim sisteminde, özellikle ilkokul ve ortaokul seviyelerinde dersler genellikle çok yönlü ve zengin bir içeriğe sahiptir. Bu dersler, öğrencilerin sadece akademik becerilerini değil, aynı zamanda sosyal ve duygusal gelişimlerini de hedefler. Temel dersler genellikle şunlardır:

1. Matematik: İngiltere’de, matematik dersleri oldukça önemli bir yer tutar. Öğrenciler ilkokuldan itibaren temel matematik becerilerini öğrenirler ve bu beceriler, eğitim sürecinde ilerledikçe daha karmaşık hale gelir. Aritmetik, geometri ve daha sonra ileri düzey matematiksel teoriler öğretilir.

2. İngilizce: İngilizce dersleri, dil becerilerinin yanı sıra edebiyatı da kapsar. Öğrenciler, dil bilgisi, yazım kuralları, okuma ve yazma becerilerini geliştirirken, aynı zamanda edebi eserleri inceleyerek analitik düşünme yeteneklerini de geliştirirler.

3. Fen Bilgisi: Bilim dersleri, öğrencilerin doğa bilimlerine olan ilgisini artırmayı hedefler. Fizik, kimya ve biyoloji gibi temel bilimler, genellikle ayrı dersler olarak öğretilir.

4. Tarih ve Coğrafya: İngiltere’de tarih ve coğrafya dersleri, öğrencilerin sadece kendi ülkelerinin değil, dünya tarihinin de önemli dönüm noktalarını öğrenmelerini sağlar. Bu dersler, öğrencilere kültürel farkındalık kazandırmaya yönelik güçlü araçlardır.

5. Sanat ve Tasarım: Sanat dersleri, öğrencilerin yaratıcılıklarını geliştirmeleri için büyük bir fırsattır. Resim, heykel, grafik tasarım gibi alanlarda öğrenciler farklı teknikler öğrenirler.

6. Beden Eğitimi: Fiziksel sağlık ve takım çalışması önemlidir. Beden eğitimi dersleri, öğrencilerin fiziksel becerilerini geliştirmenin yanı sıra, onlara işbirliği yapmayı ve liderlik becerilerini kazandırmayı hedefler.

İngiltere'deki eğitim, her ne kadar akademik anlamda güçlü olsa da, bu derslerin içeriği ve dağılımı, bazı önemli noktaları da göz ardı edebiliyor.

Erkekler ve Kadınlar: Farklı Perspektiflerle Eğitim

Erkeklerin eğitimde genellikle daha stratejik ve çözüm odaklı yaklaşımlar sergilediklerini söyleyebiliriz. Matematik, fen ve teknoloji gibi derslerde erkek öğrenciler daha fazla başarı gösterebiliyor. Bunun, genetik farklılıklardan ziyade, toplumsal cinsiyetle ilgili etkenlerle de bağlantılı olduğunu düşünüyorum. Erkekler, toplumun onlara biçtiği "mantıklı" ve "pratik" olma beklentileri nedeniyle, bu derslerde daha fazla ilerleyebiliyorlar.

Kadınlar ise daha çok empatik ve ilişkisel yönleriyle ön plana çıkabiliyorlar. İngilizce, sanat ve sosyal bilimler gibi derslerde kadın öğrenciler genellikle daha başarılı oluyorlar. Bu, toplumsal beklentilerin ve eğitim sisteminin, kadınları bu alanlarda daha fazla cesaretlendiriyor olmasıyla ilişkili olabilir. Kadınlar, genellikle bu derslerde kendilerini daha rahat ifade edebiliyorlar ve daha yaratıcı düşünme eğilimindeler.

Ancak bu cinsiyet farklılıklarını genellemek yerine, her bireyin eğitime katkısının ve gelişim sürecinin eşsiz olduğunu unutmamak gerekir. Eğitimde bu farklı bakış açıları, aslında sınıflarda bir zenginlik yaratabilir ve her öğrencinin güçlü olduğu yönleri keşfetmesine yardımcı olabilir.

İngiltere Eğitim Sisteminin Güçlü ve Zayıf Yönleri

İngiltere’nin eğitim sisteminin güçlü yönlerinden biri, ders çeşitliliği ve öğrenmeye çok yönlü yaklaşımıdır. Ancak, bu sistemin bazı eksiklikleri de vardır.

Güçlü Yönler:

1. Çeşitlilik ve Esneklik: Öğrencilerin çeşitli dersler ve konu alanları seçmesi, onların ilgi alanlarına göre eğitim almalarını sağlar. Bu da bireysel gelişimi teşvik eder.

2. Kapsayıcılık: Eğitimde çeşitliliğin artırılması, her öğrencinin farklı becerilerini geliştirmesine olanak tanır. Sanat ve spor gibi derinlemesine çalışılabilen alanlar, tüm öğrencilerin kendilerini ifade etmesine olanak verir.

3. Edebiyat ve Dil Desteği: İngiltere’de dil ve edebiyat dersleri, öğrencilere sadece dil bilgisi değil, aynı zamanda düşünme ve analiz etme becerileri kazandırır. Bu beceriler, öğrencilerin diğer akademik alanlarda da güçlü olmalarını sağlar.

Zayıf Yönler:

1. Yüksek Akademik Baskı: İngiltere’de eğitim, yüksek standartlar ve testler ile şekillenir. Öğrenciler, akademik başarıya oldukça fazla odaklanır ve bu, bazen yaratıcılığın önünde bir engel oluşturabilir. Öğrenciler sadece “test odaklı” bir şekilde eğitildiklerinden, öğrenmenin kendisi yerine testlerde yüksek başarı hedefleniyor olabilir.

2. Sosyal Becerilerin Göz Ardı Edilmesi: Beden eğitimi, sanat veya müzik gibi dersler önemli olsa da, bazı okullar bu derslere yeterince önem vermemektedir. Bu da, öğrencilerin sosyal becerilerinin, empati ve toplumsal katılım gibi yönlerinin yeterince gelişmemesine yol açabilir.

3. Toplumsal Eşitsizlik: Eğitimdeki fırsat eşitsizlikleri hala bir sorun. Özellikle düşük gelirli ailelerin çocukları için eğitimdeki fırsatlar, daha varlıklı ailelerin çocuklarına göre sınırlı olabiliyor. Bu da, eğitimde eşitlik ilkesinin tam anlamıyla işlemediğini gösteriyor.

Sonuç: Eğitimde Denge ve Gelişim

İngiltere'deki eğitim sistemi, genel anlamda öğrencilerin akademik, sosyal ve duygusal gelişimlerine önemli katkılar sağlamakta. Ancak, bu sistemin hala geliştirilmesi gereken alanları da var. Cinsiyetin etkisiyle ilgili gözlemler, daha kapsayıcı ve eşitlikçi bir eğitim sisteminin gerekliliğini vurguluyor. Ayrıca, sistemin daha fazla sosyal beceri ve yaratıcılığı teşvik eden yönlere kayması gerektiğini düşünüyorum.

Sizce, eğitim sisteminde bu zayıf noktaların üstesinden nasıl gelinebilir? Cinsiyetin eğitimdeki etkisini nasıl dengeleyebiliriz? Eğitimin toplumsal etkilerini göz önünde bulundurduğumuzda, hangi dersler daha fazla önem kazanmalı? Bu konudaki fikirlerinizi paylaşarak tartışmayı daha da derinleştirebiliriz.