EMDR terapisinden sonra ne yapılmalı ?

Kaan

Global Mod
Global Mod
EMDR TERAPİSİNDEN SONRA NE YAPILMALI? ZİHNİN “RESTART” BUTONUNA BASILDIKTAN SONRA HAYAT NASIL DEVAM EDER

EMDR terapisi, dışarıdan bakınca “iki göz sağa sola gidiyor, bir şeyler oluyor ve insan hafif hafif toparlanıyor” gibi görünse de, içerideki deneyim çoğu zaman bir yazılım güncellemesine benzer. Hani telefon güncellenir de ilk açılışta biraz garip davranır ya… İşte zihin de o güncellemeden sonra bir süre “ben neredeyim, bu düşünce kimindi, ben neden bunu hatırladım” moduna girebilir. Bu tamamen normal.

Ama asıl soru şu: Seans bittikten sonra ne yapılmalı? Çünkü EMDR sadece terapist koltuğunda biten bir süreç değildir; asıl iş çoğu zaman kapıdan çıktıktan sonra başlar. Neyse ki bu süreç, bir dağa tırmanıp tepeye ulaştıktan sonra “şimdi inerken dizleri nasıl koruyoruz?” sorusuna benzer. Yani hem dikkat ister hem de panik gerektirmez.

ZİHİN SEANSTAN SONRA “ARKA PLAN GÜNCELLEMESİ” YAPAR

EMDR sonrası ilk saatler ve günler, zihnin dosya taşıma işlemi yaptığı bir döneme benzer. Terapide açılan bazı anılar, duygular ve düşünceler hemen “tamam ben çözüldüm” diye klasöre kaldırılmaz. Biraz havada asılı kalır, biraz yeniden düzenlenir.

Bu yüzden seans sonrası “neden biraz tuhaf hissediyorum?” sorusu sık gelir. Kimi insanlar hafif dalgınlık yaşar, kimileri duygusal iniş çıkışlar hisseder, kimileri de “ben bugün neden üç kere aynı şeye güldüm” diye düşünür. Hepsi sistemin yeniden kalibrasyon çabasıdır.

Burada yapılacak en önemli şey şudur: Kendine yüklenmemek. Zihin zaten yeterince çalışıyor, bir de üstüne “hadi düzgün çalış” diye baskı yapmak, bilgisayara aynı anda hem virüs taraması hem oyun açtırmaya çalışmak gibi olur. Sonuç tahmin edilebilir: yavaşlama.

DİNLENMEK LÜKS DEĞİL, SİSTEM GEREKSİNİMİDİR

EMDR sonrası en kritik önerilerden biri dinlenmektir. Ama burada bahsedilen dinlenme, “yatay pozisyonda sosyal medyada üç saat kaybolmak” değil; daha çok zihnin kendini toparlamasına izin veren bir sakinliktir.

İlk 24 saat özellikle önemlidir. Ağır kararlar almak, hayat muhasebesi yapmak, “ben aslında neden bu mesleği seçtim?” sorusuna dalmak pek önerilmez. Çünkü o an zihnin cevabı değil, sadece işlem yükü konuşur.

Basit şeyler işe yarar: hafif yürüyüş, su içmek, düzenli yemek, mümkünse erken uyku. Evet, kulağa “anne tavsiyesi” gibi geliyor ama bazı gerçekler yıllar geçse de form değiştirmiyor.

DUYGUSAL DALGALANMALARA PANİK BUTONU YOK

EMDR sonrası en çok şaşırtan şeylerden biri duygusal dalgalanmalardır. Bir an sakin, bir an geçmişten gelen bir anı, bir an “ben şimdi neden bunu düşündüm?” hali…

Burada önemli nokta şu: Bu dalgalanmalar geriye gidiş değildir. Tam tersine, zihnin “eski dosyaları yeniden paketleme” sürecidir. Bir nevi ev taşıma gibi düşünün. Kutular açılır, tekrar yerleştirilir, bazen ortalık dağılır ama sonunda daha düzenli bir ev ortaya çıkar.

Bu süreçte yapılabilecek en iyi şey, duyguyu bastırmak değil; onu gözlemlemektir. “Şu an bu geldi ve geçiyor” diyebilmek, zihne gereksiz drama eklemeden süreci tamamlamayı kolaylaştırır. Çünkü bazı duygular ilgi ister, ama aşırı ilgi isterse evin salonunu devralır.

SOSYAL ORTAM: YA İYİ GELİR YA FAZLA GELİR

EMDR sonrası sosyal etkileşim konusu biraz hassastır. Bazı insanlar için arkadaşlarla hafif sohbet iyi gelir, bazıları için ise “biraz sessizlik lütfen” modu daha sağlıklıdır.

Burada altın kural şudur: Kendini zorlamamak. İnsanların arasında olmak iyileştirici olabilir ama “normal görünmeliyim” baskısı iyileştirici değildir. Zaten terapiden çıkan bir zihnin ekstra performans sergilemesine gerek yoktur.

Eğer sohbet edilecekse, ağır konulara girmeden, daha hafif ve gündelik şeylerle vakit geçirmek daha dengelidir. Ama içe çekilme ihtiyacı varsa bu da gayet geçerlidir. Sosyal pil dediğimiz şey, EMDR sonrası biraz daha hızlı tükenebilir; bu batarya zayıf değil, sadece güncelleme modundadır.

RÜYALARDA ARTIŞ: ZİHNİN GECE VARDİYASI

EMDR sonrası birçok kişi daha yoğun veya daha canlı rüyalar gördüğünü fark eder. Bu durum oldukça yaygındır. Zihin gece vardiyasında gündüz işlediği verileri toparlar gibi çalışır.

Bazen rüyalar garip olur, bazen fazla gerçekçi, bazen de “bunu neden gördüm ben?” dedirten türdendir. Burada önemli olan, rüyaları aşırı analiz etmemektir. Her rüya bir mesaj değildir; bazıları sadece zihnin dosya sıkıştırma işlevidir.

Sabah kalkınca “bu neydi şimdi?” demek normaldir. Cevap aramak zorunlu değildir.

KENDİNE KARŞI KABUL MODUNU AÇMAK

EMDR sonrası süreçte en önemli becerilerden biri öz-şefkattir. Bu kelime kulağa biraz akademik gelebilir ama özünde şu anlama gelir: Kendine “şu an zorlanıyor olabilirim ve bu normal” diyebilmek.

İnsan zihni genellikle performans odaklıdır: hızlı toparlan, güçlü ol, devam et… Ama terapi süreci tam olarak bu otomatiği biraz yavaşlatır. Yavaşlamak kötü değildir, sadece alışık olunmayan bir tempodur.

Bu yüzden kendine karşı biraz daha esnek olmak gerekir. Bugün iyi hissetmek zorunda değilsin. Hatta bazı günler “sadece idare etmek” bile yeterlidir. Hayat her gün final sınavı değil.

NE ZAMAN DESTEK ALINMALI?

Her ne kadar EMDR sonrası dalgalanmalar normal olsa da bazı durumlarda terapistle iletişime geçmek önemlidir. Eğer yoğun sıkıntı uzun süre devam ediyorsa, günlük işlevleri ciddi şekilde etkiliyorsa veya kişi kendini güvende hissetmiyorsa destek almak gerekir.

Burada kritik nokta şudur: Yardım istemek sürecin başarısız olduğu anlamına gelmez. Aksine, sürecin doğru çalışması için yapılan bir ayardır. Bir sistem düşünün; bazen küçük bir yeniden kurulum gerekir, bu çökme değil bakım çalışmasıdır.

SONUÇ YERİNE: ZİHİN BİR MİKTAR YENİDEN DÜZENLENİRKEN

EMDR sonrası dönem, zihnin “ben biraz kendimi toparlayayım” dediği bir aralıktır. Bu aralıkta biraz sessizlik, biraz dalgalanma, biraz farkındalık ve bolca yeniden düzenleme olur.

En önemli şey, bu süreci bir arıza gibi değil, bir entegrasyon süreci gibi görmektir. Çünkü zihin bazen en iyi çalışmasını, biraz dağınık göründüğü anlarda yapar.

Ve evet, her şey biraz yerli yerine otururken insan kendini garip hissedebilir. Ama gariplik her zaman kötü bir işaret değildir; bazen sadece değişimin sesidir.