Türk sanatkardan Rusların düzenlediği standa katılmama sonucu

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal teşebbüsünü protesto eden seramik sanatkarı Seçil Nebioğlu, Rus Kültür Merkezi’nin Paris’te düzenlediği sergiden geri çekildi. Sanatçı Nebioğlu, 1-6 Mart tarihleri içinde Paris’te Rus Kültür Merkezi’nin tertibi ile gerçekleşecek stantta 3 yapıtı ile Türk sanatını temsil edecekti. Nebioğlu, toplumsal medya hesabından yaptığı duyuruda “UNESCO takviyesi ile Paris Rus Kültür Merkezi’nin düzenlediği, 3 yapıtım ile davetli olduğum standa Rusya’nın çıkardığı savaşı protesto ederek katılmayacağım. Sergiden çekildiğimi kamuoyuna bildiririm. Sanat barıştan yanadır” dedi.

‘UNESCO BU SERGİYİ İPTAL ETSİN’

Nebioğlu paylaşımında şu sözleri kullandı:

“Savaş çıkararak, Ukrayna’ya, temiz halklara zulüm ve vefat saçan, tüm dünyaya ve ülkemize ziyan veren Rusya’yı protesto ederek, ülkemi temsilen davet edildiğim, Unesco takviyeli Paris’teki standa katılmaktan vazgeçtim. Paris’e bendilk evvel giden yapıtlarım, vizem, alınmış uçak biletim vb. zararlarım insan haysiyetinin korunması ve barış ismine feda olsun.

Rusya, bu savaşçı tavrı ile bayan ve sanat üzerine stant düzenleyerek aklanamaz.. Kan, gözyaşı ve zulme niye olan Rusya’nın Paris’teki Rus Kültür Merkezine ve bu standa dayanak veren UNESCO’ya sergiyi iptal etmeleri gerektiğini hatırlatıyor. Ülkemi temsil edecek olan bir Türk Sanatkarı olarak, bu sergiden çekildiğimi bildiriyorum.”

Türk seramik sanatkarı Nebioğlu’nun en son bayana yönelik şiddet ve bayan cinayetlerine dikkat çeken ‘Toprakla Ağıt’ standını Kasım-Aralık 2021’de UNIQ Expo İstanbul’da sanatseverlerle buluşturmuştu.

İstanbulluların metro istasyonlarındaki seramik yapıtlarından tanıdığı sanatçı, yurt ortasında ve haricinde birfazlaca standa imza attı.

Toplumsal mevzulara hassaslığı ile tanınan sanatçı, çalışmalarını İstanbul’un Beykoz bakılırsale Köyündeki sanat atölyesinde sürdürüyor.