The Forgotten City – İnceleme: “Bağımsız bir oyuna dönüşen Skyrim modu”

XeaeX

New member
2011 yılında çıkışını yapan Skyrim’in ne kadar kıymetli ve büyük bir oyun olduğunu biliyoruz. Yalnızca oyunun kendisi değil, oyun için o kadar fazla mod var ki artık modlar bile büyük popülerliğe kavuşmuş durumda. Hatta bu modlardan biri başarısı yardımıyla kendi oyununa kavuşmuş durumda. Skyrim modu olarak ödül kazanan ve indirilme rekoru kıran bu mod bir müddetdir The Forgotten City ismi ile geliştiriliyordu. Sonunda da geçtiğimiz günlerde çıkışını yaptı. Bugünkü inceleme yazımızın konuğu da The Forgotten City.

Yayıncılığını Dear Villagers’ın yaptığı, geliştiriciliğini ise Çağdaş Storyteller’in yaptığı The Forgotten City, bugün çıkışını yaptı. Ben de oyunu birkaç gün öncesinden oynama fırsatı buldum. Her şeydilk evvel şunu söylemekte yarar var, Skyrim’deki modu oynamadım lakin araştırdığım kadarıyla kıssa odaklı bir mod ve bu hususta birfazlaca oyuncudan olumlu tenkit almış bir mod. Bu oyun da bir daha öyküsü ile dikkat çekiyor. Geliştiricilerin ki kendileri sırf 3 kişi, bu durum ile ilgili açıklamaları şu biçimde: “Modu beğendiysen bu oyuna bayılacaksın. Modun en yeterli taraflarını aldık, senaryoyu baştan yazdık ve 80.000 kelimeyi aşan özgün metni iki kat uzattık. Ayrıyeten oyuna heyecan verici birfazlaca beklenmedik gelişme, son ve sürpriz ekledik. Orijinal bir kentin sokaklarında dolaş. bir daha tasarlanan karakterleri teşhis.”

Oyunun ana odağı dediğim üzere kıssa kısmı bu yüzden öteki tarafı kısa kısa geçip asıl değerli noktaya gelelim. Her şeydilk evvel ses ve grafikle başlasak düzgün olur bu yüzden. Oyunda etraf ortam sesleri o denli hayli dikkat edilesi değil lakin seslendirmeler ve müzikler çok başarılı. Müzikler antik Roma periyoduna çok uygun. aslına bakarsan o denli epey fazla akılda kalıcı müzik olduğunu söylemek sıkıntı daha hayli ambiyans için yapılmış müzikler üzere. Seslendirme kısmında ise bir daha kâfi bir seslendirme ile karşılaşıyoruz diyebilirim.

Grafikler Bitmemiş Hissettiriyor

Grafikler için aslında şöyleki bir şey söylesem büsbütün açıklamış olurum. Unreal Engine ile geliştirilen Skyrim lakin 2011 çıkışlı. özetlemek gerekirse açıklayayım: Animasyonlar, kaplamalar ve başka tüm ayrıntılar Skyrim oynuyormuş üzere hissettiriyor lakin Unreal Engine geliştirildiği için her şey biraz daha renkli. Ayrıyeten oyunların içinde 10 yıl olmasının da ufak bir tesiri var. 10 yıl daha sonra bile emsal bir grafik görmek üzücü lakin geliştiren grubun 3 şahıstan oluştuğunu ve Bethesda olmadıklarını söylemek gerek.

Gelelim oynanış ve kıssa kısmında. Şahsen bu oyunu duyurulduğundan bu yana bekliyordum zira öyküsü hakikaten bir çok övülmüştü. Bu oyundan beklentim de katiyen grafik yahut ses değildi, tek beklenti öykü. Tahminen biraz da oynanış. Öykü için katiyen aradığımı buldum diyebilirim. Oyunun öyküsü için geliştiricilerin ricası sebebiyle ne yazık ki hayli fazla detay veremiyorum, bu yüzden katiyen spoiler olmayacak diyebilirim.

Ziyadesiyle Gizemli Bir Öykü

Şahsi olarak gizemli üretimlere bayıldığımı söylemem gerek. Bu yüzden gizem ögesi içeren birden fazla üretimi oynamış, izlemiş yahut okumuşumdur. Hatta o kadar fazla “gizemli” içerik tükettim ki artık birçok içeriğin başından nasıl bir sonu olacağını az epey anlayabiliyor ve tadımı kaçırabiliyorum. Bunları şu yüzden söylüyorum; The Forgotten City, uzun vakit daha sonra beni sahiden meraklandıran ve gizem ögesini yitirmeyen bir öyküye sahipti. Bilhassa oyunun başı beni inanılmaz içine çekti, akabinde epeyce fazla diyalog ile boğulduğum için biraz hevesim kaçtı. Fakat daha sonrasında oyunu biraz keşfettikten ve çözdükten daha sonra daha keyifli olmaya başladı. Bilhassa biraz da oynanış mekaniği eklenince daha keyifli oldu ve sonuna kadar sürükleyici bir biçimde devam etti. Oyunda birden çok son bulunuyor ve tıpkı biçimde bu durum nazaranvler için de geçerli. Biroldukca vazifesi birkaç farklı biçimde yapabilirsiniz. Fakat burada oyunun usulünden biraz bahsetmek gerek.

Öyküye Yedirilmiş Bulmaca

Oyunun kıssası başlı başına bir bulmaca
diyebilirim. Dümdüz bir kıssaya sahip değil, takip edip fikir yürütüp çözmeniz gereken şeyler var. Oyun size kimi vakit yardımcı oluyor. Bunun haricinde birçok şeyi siz çözüyorsunuz. Oyun bir şeyleri yapmanın birkaç farklı yolu var. Ayrıyeten oyunda bir vakit döngüsü de bulunuyor, bu yüzden kimi şeyleri bu döngüyü kullanarak da çözebilirsiniz. özetlemek gerekirse oyunun öykü kısmı sonlara gerçek kendini fazlaca muhakkak etse de biroldukca sürprize sahip. Deneyimlemesi her şeye karşın çok keyifli.

Oynanış Yetersiz

Oyun ile ilgili beklentilerimden yola çıkarak tek eleştirim oynanışın yetersiz olması. Bilhassa başlangıçta oyun size mekanik sunana kadar yalnızca diyaloglarla boğuyor. Karakterler ve diyaloglar epey detaylı yaratıldığı için en azından oyuna daha kendinizi daha kaptırmamışken bu detaylar sıkabiliyor. daha sonrasında biraz oynanış ekleniyor lakin bence bu bile kâfi değil. Yürüme simülasyonu tipinden ucu ucuna kurtuluyor diyebilirim.

Sonuç olarak The Forgotten City bana keyifli dolu 7, 8 saat yaşattı diyebilirim. Başlangıçta yer yer sıkılsam kıssayı takip etmesi bir çok keyifli. Keşke daha yüksek bütçe ve daha fazla vakit olsaydı diyebilirim. Oyun bugünden itibaren PlayStation 5, Xbox Series, PlayStation 4, Xbox One, Switch ve PC için erişilebilir durumda.

0 puan için her şeyiyle makus rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, The Forgotten City için puanım 7 olur. Puan olmadan son bir cümle kurmam gerekirse de “Eğer İngilizceniz orta seviyenin üzerindeyse ve hoş bir kıssa keşfetmek istiyorsanız deneyebileceğiniz bir üretim.” diyebilirim.