Song of Iron – İnceleme: “God of War ve Limbo karışımı”

XeaeX

New member
Limbo’nun çıkışının akabinde gelen hak edilmiş muvaffakiyet ile bir arada bağımsız oyun dünyası bir büyüyüşe geçti. Bilhassa başlangıçta Limbo biçimi görselliğe sahip biroldukca imal gördük ve biraz tek seviyeydi oyunlar lakin bir süre daha geçince hakikaten hayli yaratıcı imaller gördük. Hatta neredeyse her yıl bir yahut birden çok bağımsız üretim yüksek bütçeli oyunların yanında “Yılın Oyunu” adaylığına sahipti. Bugün hazırladığımız inceleme yazımızdaki oyun ise görsellik açısından Limbo’dan ilham alan fakat oynanış stilinde apayrı bir tarafa giden Song of Iron. Bilhassa İskandinav atmosferi ile de dikkat çektiğini söylemek gerek.

Yayıncılığını ve geliştiriciliğini Resting Relic’in yaptığı Song of Iron, dediğim üzere Limbo ve Inside şekli bir görselliğe sahip 2.5 boyutlu bir aksiyon macera oyunu. Oyun aslında çeşidi ve ilham aldığı oyunlar haricinde görselliği ile daha doğrusu ışıklandırması ile dikkat çekiyor diyebilirim. Aslında görsellik ve performansından da çabucak başlayabiliriz.

Oyun birinci bakışta aslında muazzam bir görselliğe sahip üzere duruyor zira oyunun ışıklandırmaları çok başarılı. aslına bakarsan oyunun Limbo’dan ilham aldığı nokta bu görselliği diyebilirim. Oyun size ortamı ve atmosferi sadece ışıklandırma ile sonuna kadar hissettirebiliyor. Lakin ışıklandırmanın büyüsünden kurtulup biraz daha kaplama, dizaynlar yahut ince bilgileri incelemeye başladığınızda oyunun düşük bütçeli olduğunu nazaranbiliyorsunuz. Ben açıkçası bu tarafta da daha hoş bir iş beklediğim için ne yazık ki biraz üzüldüm lakin kısa müddet daha sonra oyunun kendisine dalıp bu tarafı unuttum. özetlemek gerekirse o denli büyük bir tenkitte bulunamam. Sesler konusunda da pek bir şey söylemeye gerek yok zira ses yok üzere bir durum var. var ise da varlığıyla yokluğuyla bir desem daha güzel olur. Performans konusunda da oyun aslına bakarsanız o denli büyük bir oyun değil, çok kâfi bir performans da veriyor.

Oyun İlerledikçe Kıssa Dikkat Çekiyor

Oyun, İskandinav dünyasında geçen bir öyküye sahip. Köyünüzün yağmalandığı ve yıkıldığı bir sekansla başlıyorsunuz ve intikamı almak kaçırılanları kurtarmak için yola düşüyorsunuz. Lakin bu yolda ilahların yardımına muhtaçlık duyuyorsunuz. Öyküden spoiler olmaması ismine bu kadar bahsetsem kâfi olacaktır. Öykü ilerledikçe tanıdık karakterlerin oyuna dahil olduğunu ve kıssayla ilişkili biçimde yeni oynanış mekaniklerinin eklenmesi ile oyun daha da keyifli oluyor. Lakin oyunun oynanış kısmında bir sorun var: Denetimler.

Denetimler Sınıfta Kalmış

Oyun klasik bir yapıya sahip oynanış tarafında. Yakından saldır, ok-yay ikilisi ile saldır, yürü-koş ve zıpla üzere sıradan mekanikler var. Lakin oyunun tartısı hissedilsin diye mi yapılmış yoksa makûs personellik mi var bilemiyorum, denetimler bir çok makus. Üstünüze düşmanlar gelirken akıcı bir biçimde hareket edemiyorsunuz ve kimi vakit oyun verdiğiniz komutları algılamıyor. Her ne kadar keyifli bir oynanış sunsa da bu denetimler beni birfazlaca defa oyundan nefret ettirme düzeyine geldi. Lakin bu yavaşlık küçük bir ihtimal de olsa sizin hoşunuza gidebilir.

Song of Iron, benim birkaç aydır beklediğim bir oyundu ve oyuna karşı biraz beklenti içerisindeydim. Ne yazık ki oyunun başında beklentimi tam bulamadım lakin ilerledikçe beklentilerimi de bir kenara bırakıp oyunun keyfini çıkarmaya başladım. Sonuç olarak beklentimi karşılamayan lakin keyifli olan bir oyun oynadım diyebilirim. Oyun, 31 Ağustos’ta Xbox Series, Xbox One ve PC için çıkışını yapacak. Ayrıyeten birinci günden Xbox Game Pass’e de gelecek. Ben bu incelemeyi yazarken ne yazık ki fiyatı aşikâr değildi. Bu yüzden 50 TL’nin altındaki bir fiyatı rahatlıkla hak ettiğini söyleyebilirim. Xbox Game Pass’i olanların ise kesinlikle denemesi gerektiğini düşünüyorum.

0 puan için her şeyiyle makus rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, Song of Iron için puanım 7.8 olur.