Profeserü 500 bin TL dolandırmıştı; Ne kadar ceza aldı?

TasFirin

New member
Profeserü 500 bin TL dolandırmıştı; Ne kadar ceza aldı? Sosyolog Prof. Dr. Nilüfer Narlı’yı, “detaylarıniz terör örgütlerinin eline geçti” diyerek telefonla arayıp kendini polis olarak tanıtarak yaklaşık yarım milyon lirasını aldığı savıyla tutuklanan Mustafa Sakar çıkarıldığı birinci duruşmada, 7 yıl 6 mahpus ve 1 milyon 250 bin lira isimli para cezasına çarptırıldı.

İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu sanık Mustafa Sakar getirilirken, şikayetçi Nilüfer Narlı ve taraf avukatları hazır bulundu. Sanık Mustafa Sakar savunmasında, “Ayın birinde iş dönemi için geldim. Ayın ikisinde şikayetçiden poşeti alan ben değilim. O gün yorgundum akşam 16.00’ya kadar uyudum ve AVM’ye gittim. Ayın 4’ünde arkadaşım Yaser aradı. Bana ‘bir poşet alacaksın Urfa’ya yollayacaksın’ dedi.

“BÖYLE BİR ŞEY YAPIP ANNEMLE BABAMI YALNIZ BIRAKAMAM”

Ne olduğunu bilmiyordum, sormadım. Arkadaşımın bu biçimde bir şey yapacağı aklıma gelmezdi. Şişli’deyken polisler beni aldı. Sahiden bu olayla bir alakam yok. 65 yaşında annem ve babam var, onlara bakacak kimse yok. Onlara bu biçimde bir şeyi yapıp yalnız bırakamam.

Arkadaşım memlekette bana yardımcı oluyordu. O yüzden benden istediği şeyin sebebini sormadım. Şikayetçiyi ayın 4’ü hariç hiç görmedim. O gün de yalnızca 30 saniye yüzünü gördüm” dedi.

“ÖYLE ŞEYLER SÖYLEDİLER Kİ İRADEM SARSILDI”

Şikayetçi Prof. Dr. Nilüfer Narlı ise, “Öyle bilgiler sundular ki iradem sarsıldı, tuzağa düşürüldüm. Yalnızca devletin bilebileceği bilgilerdi. Paraları kriminale vereceğiz dediler.

2 Şubat günü meskenden çıktım. Hava yağmurluydu, siyah giyinmiş bir tanesiydi. Telefondaki karşılıklı olarak ‘Parolaları söyleyin’ demişti.

Sanık maskesini indirip ‘Barış’ dedi. İçi para dolu çantayı verdim. 4 Şubat günü ise ziynet eşyaları için bir daha meskenden çıkıp sanığa teslim ettim. Konuta döndüm. Polis suçüstü yapmış, sonrasındasında ziynet eşyasının bulunduğu çantayı teslim aldım. Şikayetçiyim” diye konuştu.

SANIĞI TEŞHİS ETTİ

Duruşmada, hakimin “Çantayı alan şahıs bu muydu?” diye sorması üzerine sanık Mustafa Sakar maskesini çıkardı ve Nilüfer Narlı parayı teslim ettiği kişinin sanık olduğunu söylemiş oldu. Mustafa Sakar’ın avukatı ise sanığın sakalının yeni kesildiğini ve evvelden epey farklı olduğunu söylemiş oldu.

Sanık avukatları paranın alındığı birinci aksiyonda sanığın Esenyurt’ta bir arkadaşının konutunda olduğunu ve buna ait şahitleri ve asansördeki kamera kayıtlarının bulunduğunu belirterek evraka sunduklarını belirtti.

Avukatlar, sanığın telefonuna birinci aksiyondan daha sonra şikayetçinin mesken adresinin gönderilmiş olması niçiniyle de birinci hareketten sorumlu tutulamayacağını savundular.

SANIĞIN ARKADAŞI ŞAHİT OLARAK DİNLENDİ

Duruşmada şahit olarak dinlenen sanığın arkadaşı Adnan E., ise “Mustafa, 1 Şubat’ta saat on üzere yanıma geldi o gece hiç çıkmadı 2 Şubat’ta öğle kalktık. Saat 3 üzere kahvaltı yapıp AVM’ye gittik, AVM kapanana kadar orada alışveriş yaptık. 3 Şubat’ta Beykoz’a adliye işleri için gitti. Konutumda konuk olduğu için Mustafa kiralık bir apart bulmuştu” dedi.

SAVCI CEZA İSTEDİ

Duruşma savcısı mütalaasında, sanığın şikayetçiyi arayarak kendisini polis memuru olarak tanıttığı, ismine yeni telefon sınırları açılarak bunların kara para aklama ve FETÖ terör örgütü hatalarında kullanıldığını söylemiş olduği, şikayetçiyi inandırmak için de whatsapp üzerinden polis kimlik kartlarının fotoğraflarını göndererek şikayetçinin iradesini fesada uğrattığını belirtti.

Savcı, ondan sonrasında meskeninin önünde buluştuğu şikayetçiden yüklü ölçüde parayı elden aldığı, sonrasındasında bankadaki ziynet eşyalarını istemesi üzerine şikayetçiyle buluştuğu bunları aldıktan daha sonra polis tarafınca yakalandığını söz ederek sanığın birden çok dolandırıcılık cürmünü nitelikli olarak işlediği nedeni öne sürülerek, cezalandırılmasını istedi.

BERAATİNİ TALEP ETTİ

Sanık Mustafa Sakar son kelamında, “İlk gün ben yoktum. Beraatimi istiyorum” dedi.

ZİNCİRLEME HATADAN CEZA VERİLDİ

Mahkeme heyeti, sanık Mustafa Sakar’ın “Kamu kurum ve kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle ve kişinin kendisini kamu vazifelisi olarak tanıtarak dolandırıcılık” kabahatini işlediğinin sabit olduğu sebebi öne sürülerek evvel 6 yıl mahpus ve 50 bin gün isimli para cezası verdi.

Sanığın değişik vakit içinderda birden çok işlediği sebebi öne sürülerek zincirleme kabahatten cezayı 7 yıl 6 ay mahpus ve 62 bin 500 gün isimli para cezasına çıkardı. 62 bin 500 gün isimli para cezasının sanığın ekonomik durumu gözetilerek 1 milyon 250 bin TL isimli para cezasına çevrilmesine hükmedildi. Sanığın tutukluluk halinin devamına da karar verildi.

İDDİANAMEDEN

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, kendisini istihbarat polisi olarak Mehmet Cevat Ateş olarak tanıtan sanık tarafınca birinci 28 Ocak’ta telefonla aranan Prof. Nilüfer Narlı, üzerine birden çok sınır çıkarılarak bu çizgilerle kara para aklandığı ve FETÖ hatalarında kullanıldığı söylendi.

Sanık Mustafa Sakar, kendisinin ve amiri olduğunu sav ettiği iki kişinin polis kimlik kartlarının fotoğrafını whatsapp üzerinden yolladı. Sanık Sakar, Nilüfer Narlı’yı 31 Ocak’a kadar daima aradı. 2 Şubat’ta çalıştığı üniversitedeyken aranan Narlı’dan para çekmesi istendi. 13 bin 200 dolar ve 17 bin 100 euro çeken Narlı, kapısına gelen şahsa “Barış” ve “Pınar” şifresiyle parayı teslim etti.

3 Şubat’ta sanık tarafınca bir daha aranan Nilüfer Narlı, paraların bir kısmında hata ögesine rastlandığı söylenerek bu sefer bankalarda ziynet eşyası soruldu. Dolandırıldığını anlayan Narlı’nın durumu savcılığa bildirmesi üzerine, şüpheliye 4 Şubat’ta operasyon düzenlendi. Narlı, ziynet eşyası dolu çantayı sanığa verdikten daha sonra sanık Mustafa Sakar’a cürüm üstü operasyonu yapılarak gözaltına alındı. İddianamede, sanık Mustafa Sakar’ın 5 yıldan 17 yıla kadar mahpusu istendi.