Ödemiş'in kaç köyü var ?

TasFirin

New member
Ödemiş’in Köylerinde Bir Yolculuk: Bir Kasabanın Sırlı Dünyası

Sizlere, Ödemiş'in köylerinden birinde yaşadığım unutulmaz bir anıyı anlatmak istiyorum. O köylerin her biri, birer dünyadır aslında. İçlerinde büyüdüğüm, zaman zaman da şehre dönüşü unuttuğum bir dünya… Ne çok değişti zamanla. Hadi gelin, birlikte bir köyde hayatı, insanları ve elbette köylerin sayısını keşfederken, bu kasabanın büyülü havasını hissedelim.

Bir Köyün Çözüm Odaklı Ruhuna Yolculuk

Ayhan ve Melis… Bu iki arkadaşım, her zaman farklı bakış açılarına sahipti. Ayhan, köydeki hayatı çözüm odaklı bir yaklaşımla görürken, Melis duygusal bağlara, ilişkilere odaklanıyordu. Ayhan’ı bilirsiniz, her zaman mantıklı, stratejik, sakin ve az ama öz konuşan bir insandı. O bir liderdi, liderliği ise köydeki her türlü sorunu çözmeye yönelikti. Her zaman şu soruyla yaklaşıyordu hayatına: “Bu problemi nasıl çözebilirim?” Onun çözüm odaklı tavırları, köydeki hemen her meseleye de yansıyordu. Köyün ulaşımı, tarımı, eğitim durumu, her biri onun dikkatle çözüme kavuşturduğu konulardı. Ayhan’a göre, köylerin sayısı bile bir strateji meselesiydi. Ödemiş, bir kasaba ve çevresindeki köylerle birlikte büyük bir yaşam alanıydı. Her bir köyün sayısı, sayılabilir; ama anlamlı olan, o köylerin köy olmaktan öte birer yerleşim yeri olabilmesiydi. Bu da ancak doğru bir stratejiyle yapılabilirdi.

Bir gün Ayhan, bana doğru dönüp, “Ödemiş’in 41 köyü var,” demişti. Bu sayı, onu rahatlatmıştı. Her şeyin düzen içinde olduğunu, bir planla ilerlediğini düşündü. “Her şey yerli yerinde,” diyerek bir kez daha gururlanmıştı. Ancak ben, bu soğuk hesaplamalar içinde bir şeyin eksik olduğunu fark ettim. Ayhan’ın dünyasında köyler sadece sayılarla var oluyordu.

Bir Kadının Dünyasında Duygular ve Bağlantılar

Ve işte Melis. Ayhan’ın aksine, Melis köyleri sadece birer yerleşim alanı değil, insanların hayatlarının iç içe geçtiği, duygusal bağların kurulduğu yerler olarak görüyordu. Bir gün, Ödemiş’teki köylerin sayısını konuşurken, Melis gözlerinde derin bir anlam arayarak şöyle demişti: “Her köyde bir yaşam var. Her biri kendi küçük dünyasında birer aile, birer hikâye barındırıyor. Bunu sadece rakamlarla ifade edemezsiniz.” O an fark ettim, Melis’in bakış açısı, köyleri anlamanın bambaşka bir yoluydu. O, köylerin sayısına değil, içlerindeki insanlara, onların yaşadığı anılara ve paylaşılan duygulara odaklanıyordu.

Köylerde geçirdiği zamanı hatırlıyorum; köylülerle derin sohbetlere dalmış, bazen bir kahve içip, bazen de bir çayın sıcaklığı eşliğinde hayatı konuşmuştu. Melis, her köyde bir başka insanlık dramı ya da mutluluğu buluyor, bu hikayelerin içinde kayboluyordu. İnsanların yaşamlarına dokunuyor ve onlarla bağ kuruyordu. Bu yüzden, Ödemiş’in 41 köyü ona sadece birer rakam gibi gelmiyordu. Her köy, ona birer hikâye, birer yaşam alanı sunuyordu.

Melis, köyleri birleştiren bağların insanlar arasında kurulduğunu savunuyordu. Onun için köyler, tarlalarda çalışan işçiler, pazarda alışveriş yapan kadınlar, çayı demleyen yaşlılar gibi şeylerle anlam kazanıyordu. Her köy, bir duygunun, bir hatıranın, bir kaybolmuş zamanı temsil ediyordu.

Köyler Arasında Bir Yolculuk: Farklı Perspektifler

Bir gün, Ayhan ve Melis’le birlikte köy köy gezmeye karar verdik. Ayhan, köylerin alt yapısının nasıl geliştirilebileceği üzerinde düşünürken, Melis her köyde farklı insanlarla tanışıp, onların hayat hikâyelerini dinlemeye başladı. İkisi de aynı köyü ziyaret ediyor, ama her biri bambaşka bir şey görüyordu. Ayhan, köyün ulaşımını düşünürken, Melis o köydeki yaşlı kadının torununu nasıl büyüttüğünü, bir köy kadınının çocuklarına nasıl hayat verdiğini fark ediyordu.

Ayhan’ın gözünde, köyler, ulaşım yolları, su sistemleri ve eğitim için birer merkezdi. Melis’in gözünde ise her köy, bir anı, bir tarih, bir kalp atışıydı. Bu iki bakış açısının çatıştığı yer, aslında insanların köylere ne kadar bağlandıkları ve bu bağların ne kadar derinleştiğiydi.

Melis, sonunda şöyle demişti: “Ayhan, rakamlar ne kadar önemli olsa da, gerçek hayat bu sayılardan çok daha derin. Her bir köyde yaşayan insanlar var ve bu insanlar yaşamlarını o köylerde sürdürüyorlar. Bu köylerin her birinin bir anlamı var. İşte bu yüzden, köy sayısını öğrenmektense, her köyün yaşamını, kalbini ve ruhunu bilmek daha kıymetli.” Ayhan, uzun süre sessiz kaldı, ancak gözlerinde bir değişiklik olduğunu fark ettim. O an, belki de bir anlamda, köylerin sayısının, içinde sakladıkları hayatların sayısı kadar değerli olduğunu anlamıştı.

Ödemiş ve Köylerinin Gücü: İki Bakış Açısının Harmonisi

Ödemiş’in 41 köyü var, evet, ama her bir köyün başka bir hikâyesi var. Ayhan’ın çözüm odaklı, stratejik yaklaşımını, Melis’in empatik, duygusal bakış açısıyla harmanladığımızda, köylerin sayısı sadece bir başlangıç oluyor. Gerçek anlamda köyleri anlamak, onları saymak değil, içlerinde barındırdıkları insanlık durumunu kavrayabilmektir.

Köylerin sayısı, ne kadar önemli olursa olsun, o köylerdeki yaşamlar, duygular ve insanlar her şeyin önündedir. Her bir köy, birer hikâye, birer yaşam alanı. Siz ne düşünüyorsunuz? Ödemiş’in köyleri hakkında farklı bir bakış açınız var mı? Yorumlarınızı ve düşüncelerinizi paylaşmanızı çok isterim.