KPSS'de okul puanı önemli mi ?

Mujden

Global Mod
Global Mod
KPSS’de Okul Puanı Önemli Mi? Bir Hikaye Üzerinden Düşünelim

Hepinizin yaşadığı bir dönüm noktasında, hepimizin farklı çözüm yolları aradığı o “KPSS” günlerinden birinde, bir gün arkadaşım Arda ile konuştum. Belki siz de bu durumla karşılaşmışsınızdır; sınavdan birkaç hafta önce okulu, bölüm puanı ve o puanın KPSS başarısındaki etkisi üzerine kafa yormaya başlıyorsunuz. İşte o an, Arda ve benim yaşadıklarımızı anlatmak istiyorum. Belki hepimizin düşündüğü bir şeyi birlikte sorgulamak iyi olabilir.

Arda, okuldan yeni mezun olmuştu. KPSS’ye hazırlanıyordu ve çok ciddi bir şekilde sınavın sonucunu merak ediyordu. Ama o bir şeyi kafasında oturtamamıştı: “Okulun puanı ne kadar etkiler? Okul puanı önemli mi, yoksa tamamen çalışarak mı başarı sağlanır?” Sorusu, Arda’nın kafasında her geçen gün biraz daha büyüyordu. Ve bu soru, zamanla beni de içine çekti. Belki de bizim gibi birçok kişinin merak ettiği bir konuya birlikte dalmalıyız, değil mi?

Arda'nın Stratejik Yaklaşımı: "Çalışarak Her Şey Olur"

Arda, tam bir çözüm odaklıydı. Okulun puanının sınavı etkileyip etkilemediği konusu onun için ikincil bir meseleydi. O, daha çok sınavın içeriği, hangi derslerin daha fazla soru çıkaracağı ve hangi konularda eksiklikleri olduğunu düşünüyordu. Okulunu pek dert etmiyordu; ona göre, iyi bir ders çalışma programı, bol bol test çözme ve çok çalışmak, başarıyı getirecek şeylerdi.

Bir akşam Arda, kitaplarının arasına gömülüp saatlerce KPSS soruları çözdü. O gece, hepimizin bildiği o "ah ne kadar zor soru var" sendromuyla baş başa kaldı. O anın sonunda, “Gerçekten bu okul puanı bir şey değiştiriyor mu?” diye düşünüyor. Çünkü birçoğumuz gibi, o da okuldaki başarıyı “bu kadar önemli değil” olarak algılıyordu.

Bir bakıma Arda'nın yaklaşımı çok mantıklıydı: KPSS, belirli bir bilgi birikimine dayanıyordu ve o bilgiye ulaşmak, yalnızca okul notlarına bağlı olmadan da mümkün olabilirdi. Öyle ya, KPSS’yi geçmek için sadece okul puanını düşünmek ne kadar doğruydu? Herkesin yolu farklıydı, ama Arda çözüm odaklı yaklaşımıyla sadece çalışmanın kendisinin doğru sonuç vereceğine inanıyordu.

Fakat bu düşünceyi biraz sorguladım, çünkü okula dair farklı bir deneyimim vardı...

Zeynep’in Empatik Yaklaşımı: “Okulun Etkisi Bunu Gösteriyor”

Zeynep, Arda’dan biraz farklıydı. O da KPSS’ye hazırlanan, ancak biraz daha empatik bir yaklaşımla konuyu ele alıyordu. Zeynep için okuldaki başarı ve okulun sunduğu olanaklar, sadece bir gösterge değil, aynı zamanda o süreçte edindiği deneyimlerin de bir sonucuydı. Zeynep, okulun sosyal ilişkiler, öğretmenlerle kurulan bağlar ve sunulan eğitim fırsatları açısından önemli olduğunu düşünüyor ve buna göre hareket ediyordu.

Bir gün Zeynep ile okul puanının etkisini konuşurken, bana dedi ki: “Biliyor musun, bazen sadece ders çalışmak yetmiyor. Okulda edindiğim bağlantılar, hocalarımın bana önerdiği kitaplar, araştırma yapma alışkanlığım… Bunlar beni sadece KPSS’de değil, yaşamımda da şekillendiriyor.” Zeynep’in bakış açısı, gerçekten de çok derindi.

Okulun, ona sadece bir diploma sunmadığını, aynı zamanda kişisel gelişimine ve kariyerine katkıda bulunduğunu fark ettim. Zeynep, KPSS’ye hazırlanırken okulun ne kadar önemli olduğunu, ona sadece bilgi kazandırmaktan çok daha fazlasını sunduğunu vurguluyordu. Örneğin, okulda bir projede liderlik yapmanın, sınavda soruları hızlı çözme becerisini geliştirdiğini söylüyordu. Okul, Zeynep’in kişisel ve profesyonel gelişimi için gerçekten de çok büyük bir yer tutuyordu.

Zeynep’in bu düşünceleri, Arda’nın "sadece çalışarak her şeyin olacağı" inancına dair önemli bir soruyu gündeme getirdi: “Acaba okulun katkısı, kişisel başarıdan daha fazlası olabilir mi?”

KPSS ve Okul Puanı: Strateji Mi, Empati Mi?

İşte tam bu noktada Arda ve Zeynep’in bakış açıları, aslında hepimizin farklı deneyimlerle şekillenen KPSS yolculuklarını yansıtıyor. Okul puanının sınavdaki başarımıza ne kadar etki ettiğini değerlendirmek, sadece akademik başarıyı değil, aynı zamanda bizlerin bu süreçte nasıl bir insan olduğumuzu da anlamamıza yardımcı olabilir.

Arda’nın stratejik yaklaşımının arkasında, başarılı olmak için bilgiye ve çalışmaya dayalı bir yol vardı. Okul puanını pek umursamıyordu, çünkü ona göre sınavı geçmek için bilginin daha önemli olduğunu düşünüyordu. Ancak Zeynep, okulun sağladığı deneyimlerin, kişisel gelişim ve dış dünya ile olan ilişkiler açısından büyük önem taşıdığını vurguluyordu. Gerçekten de, bazı okulların sunduğu fırsatlar, bu fırsatları değerlendirerek yaratılan bağlantılar, bazen sınavda beklenmedik faydalar sağlayabiliyor.

Bu durumda şu soruyu sormak yerinde olacak: “Sizce KPSS’de okul puanı ne kadar önemli? Okul sadece bir bilgi kaynağı mıdır, yoksa gelecekteki başarıya giden yolun temellerini atan bir alan mı?”

Hikayemizde, Arda ve Zeynep’in farklı bakış açıları, aslında sınavlar ve hayatın nasıl şekillendiğini gösteriyor. Bu konuda siz nasıl düşünüyorsunuz? Okulun etkisi gerçekten sınırlı mı, yoksa biraz da kişisel yolculuk mu önemli?

Tartışmaya Katılın: Okul Puanı ve Başarı

Gelin, bu konuda hep birlikte düşünelim. Okulun sadece bilgiyle değil, sosyal bağlar ve kişisel gelişimle de bağlantısı olduğu söylenebilir mi? KPSS’de başarıyı sadece çalışarak mı elde ederiz, yoksa okulun katkısı çok mu büyüktür? Düşüncelerinizi bizimle paylaşın, tartışalım!