Klasik Koro’ya bir ritm saz daha girdi

Hasan

New member
Müzik dünyasında “Klasik koro” olarak bilinen Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Korosu, kurucu şef Prof. Nevzat Atlığ periyodundan beri yalnızca ayin icralarında kudüm sazı kullanıyordu. Öbür koroların tersine, klasik ve neoklasik yapıtlarda ise hiç bir ritm saz bulunmuyordu. Koro geleneğinde kıymetli yer tutan bu uygulamada, yeni şef Mehmet Güntekin yönetiminde yeni bir adım atıldı. Güntekin, hafta sonu yönettiği Yunus Emre Anma Konseri ve Beyati Mevlevi Ayini icrasında saz heyetine kudüm’ün yanısıra ‘daire’yi de ekledi. Kudümde Ümit Atalay, daire de Serdar Bişiren sahne aldı. Koro tarihinde bir birinci yaşanırken konser ve ayini icrası izleyicilerden tam not aldı.

YUNUS EMRE’DEN DERVİŞ MUSTAFA EFENDİ’YE

Klasik Koro’nun AKM konseri Neyzen Emin Dede’nin Beyati peşrevi ve akabinde Kûçek derviş Mustafa Efendi’nin beyati Mevlevi ayiniyle devam etti. Konserin ikinci kısmında ise solist Atakan Akdaş’ın seslendirdiği yapıtların akabinde Yunus Emre’nin şiirlerinden bestelenen eserler koro tarafınca icra edildi. Birol Yayla tanburla, Samim Karaca udla, Sealih Alım neyle, Taner Sayacıoğlu kanunlave Lütfiye Özer de kemençeyle taksim icra ettiler. Klasik sazlar beşlisi solo kısmında az bilinen kadim saz yapıtlarını seslendirerek, taksimler yaptılar.

Mehmet Güntekin idaresindeki koro uzun bir süre pandemi niçiniyle orta verdiği konserlere AKM’de bir daha başladı. Klasik koro, yıl uzunluğu 15 günde bir Pazar günleri müzikseverlerle buluşacak.