Kitabın yükünü taşıyacak kargo aranıyor

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Dövizdeki kur yükselişinin akabinde yayın dünyasında mecmualar, kitaplar basılamaz hale geldi. Yayıncılar artan baskı maliyetlerinin yanı sıra başka fatura, kira üzere mutfak masraflarında da karşılaştıkları fahiş artırımlara karşın, bu artırımları tıpkı oranda mamüllerine yansıtamıyor. Hal bu biçimde olunca, tıpkı artırımlardan mağdur olan okura makul fiyatlarla kitap sunabilmek için kardan ziyan etme yoluna giden biroldukça yayınevi kapanma tehlikesiyle karşı karşıya.

Baskı maliyetlerinde sübvansiyon bekleyen yayın dünyası kargo bedeline gelen yüzde 50’yi bulan artırımların akabinde ise yeni bir açmazın ortasında. Okurlar ise bütün bunlara karşın yayıncıların kitaba artırım yapmasına reaksiyon gösteriyor, üstüne bir de yüksek kargo bedeli ödemek istemiyor. Kültür dünyasında yaklaşan kuraklığa dikkati çeken Türkiye Yayıncılar Birliği dalın girdiği darboğazdan çıkabilmesi için aylardır hükümete dayanak davetinde bulunuyor.

250’den çok bağımsız kitapçı ise geçtiğimiz hafta ortak bir bildiri yayınlayarak “Kitabevlerinin lojistik operasyonlarında, kargo süreçlerinde makul indirim ve kolaylıklar yapılmasını talep ediyor, kargo firmalarıyla ortak projeler üretmek için davette bulunuyoruz” açıklaması yaptı. Yayın dünyasından yükselen bu seslere karşın hükümetten ise tahlile yönelik bir adım çabucak hemen gelmedi.

KARAR’ın, kargo bedellerindeki artışın akabinde geçtiğimiz hafta edebiyat mecmualarını bekleyen tehlikeye dikkat çektiği ‘Bağımsız mecmualar krizin yükünü taşıyamıyor’ haberi büyük ses getirmişti. Bugün de hususa kargo bedellerindeki artışın yayınevlerine tesiriyle devam ediyoruz. Yayınevi temsilcileri yaşanan vahim tabloyu KARAR’a anlattı ve bir kere daha devlete tahlil davetinde bulundu.

SATIŞLAR YÜZDE 30 AZALIR, KÜÇÜK YAbir dahaVLERİ KAPANIR

Ötüken Neşriyat’tan Ertuğrul Alpay:

2021 yılında esasen önemli artışlarla karşılaşmıştık. Kargo şirketleri, ağır kampanya periyotlarında yaşadıkları meşakkatlerin bir kararı olarak 2021’de önemli oranlarda artırım yaptılar. Geçen yıl biroldukca yayınevi maliyetlerindeki artışları müşterilerine yansıtamayarak kendisi karşıladı. Kargo maliyetleri de maliyet artış kalemlerimizden biri olarak kaldı ve kârımızı eritmek zorunda kaldık. Biz 2022 yılı mutabakatlarını bu acı deneyim ile çabucak hemen önemli artırımlar gelmeden yaptık. Akaryakıt ve enflasyonun kargo fiyatlarına asıl tesiri bir daha sonraki muahede devrinde daha net görülecektir. Bu da 2022 yılının ikinci yarısına denk gelecektir. Artık mecburen maliyetlerimizdeki artışları kitap fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyoruz.

Hız ve Aras Kargo ile faal çalışıyoruz. En küçük paket için KDV dahil 15,5/16,90 TL ve en büyük (Koli) 48 TL kargo ödemesi yapıyoruz. Bilhassa e-ticaret açısından kargolar yayınevlerinin kâr ortağı üzere görünüyor. Meslek birliklerinin indirim, dayanak davetleri olağan ki fazlaca değerli. Karşılık bulur mu bilemiyorum lakin sübvansiyon davetleri yerine geçtiğimiz ekim ayında Sayın Emine Erdoğan’ın açıklamış olduğu ‘Kütüphanesiz Okul Kalmayacak’ projesinin genişletilerek, Cumhurbaşkanlığı ve Ulusal Eğitim Bakanlığı’nın katkılarıyla okullardan yayınevlerine gelen kitap bağışı talepleri yerine indirimli alarak kitap alımı yapılması ve okullara dağıtılması hem eğitim ve kültür ömrümüz birebir vakitte kesimimiz için epeyce daha tesirli bir takviye olacaktır.

Artan fiyatlar ve okurların alım gücünün de bir yandan düşmesiyle bir arada bilhassa kültür kitabı satışlarının bu yıl yüzde 30 azalacağını düşünüyorum. Ne yazık ki bu bununla birlikte küçük ölçekli yayınevlerinin kapanması manasına gelebilir.

ADIM ATILMAZSA MATBUATIN TÜKENİŞİNİ İZLERİZ

Mana Yayınları’ndan Latif Kınataş:

Kargo fiyatlarındaki artışlar, daldaki her yayınevi üzere bizi de zorlamakta. Mana Yayınları olarak PTT kargo ile çalışıyoruz ve üyesi olduğumuz Türkiye Basın Yayın Meslek Birliği ile yapılan kontratlı tarife üzerinden gönderiyoruz. Fakat bu indirimli tarife dahi yüksek. En yavaşça (0-1 kg) gönderi bedeli 9.60 TL. Üstü, yük ve araya göre 25, 30…TL’ye gidiyor.

Yalnızca bu kadar değil; koli fiyatları da 5-6 Liradan 16-17 Liraya yükseldi. Yaklaşık 3 kat artan kağıt fiyatları ve baskı maliyetleri yayıncılığı aslına bakarsanız sekteye uğratmışken kargo vb. sabit masraflardaki bu artışlar da tuz biber olmakta. Bu hususta meslek birliklerinin sübvansiyon davetlerinin ötesinde adımlar atılmaz ise kültürel üretimin vazgeçilmezi matbuatın tükenişini izleriz.

Yayın dünyasındaki bu krizi hafifçeletmek için acil olarak atılması gereken, politiği yetkililer ve PTT yönetimi ile direkt temasa geçilerek kültür nakliyeciliğinde kar maksadı güdülmemesi gerektiğinin vurgulu biçimde konuşulması lazım.

HÜKÜMET YAYINCILAR İÇİN HAREKETE GEÇMELİ

Kırmızı Kedi Yayınları’ndan Günahsız Gök:

Matbaa ve kağıt fiyatlarında yaşanan olağandışı artış yayıncılık dünyasını epeyce olumsuz etkiliyorken, kargo fiyatlarında de büyük fiyat artışları meydana geldi. Biroldukca yayınevi, kağıt fiyatlarındaki artış niçiniyle kitap baskı adetlerini düşürürken, artık de kargo fiyatlarında yaşanan artışla yeni yayımlanan kitabın dağıtım sıkıntısıyla karşı karşıya.

Biz yayınevi olarak kitabı, dağıtım şirketleri, kitapevleri ve online kitapçılara süratli bir biçimde ulaştırmak için aşikâr başlı bütün kargo şirketleri ile çalışıyoruz. Kargo fiyatlarındaki artış niçiniyle biroldukca yayıncı üzere biz de kitap dağıtımında hayli dikkatli davranıyoruz. Bu sorunun çözülmesi için hükümetin PTT kargo üzerinden bir çalışma başlatması lazım.

Nasıl bir çalışma yapabilir sorusuna da şöyleki karşılık verebiliriz: PTT kargo ile çalışacak yayıncılara önemli indirimler yapılmalıdır. Ayrıyeten PTT kargo ile yapılacak gönderimleri kolaylaştırmak için özel kargo şirketlerinin verdiği hizmetlerin birebiri sunulmalıdır.

SİSTEMLİ OKUR SEPETTEKİ ‘ÜCRETSİZ GÖNDERİM LİMİTİ’NE TAKILDI

Lejand Kitap’tan Şener Boztaş:

Geçen yılın ocak ayıyla kıyaslarsak kargo fiyatı yüzde 80 arttı. Yaklaşık 128 sayfalık bir kitabın üzeri fiyatına denk bir sayı bu… Ki bu indirim kontratlı sayı. Bu durum da okur için tekil kitap almanın bizim için de göndermenin neredeyse imkansız hale gelmesi demek. Bu sebeple kitap meblağlarına yüzde 70-80 oranında artırım yapmak zorunda kaldık. Bunun ortasında olağan olarak kargoya gelen artırımın da hissesi da var.

Sistemli kitap alan okurlar ise, online alışverişte tek kitap almak yerine sepette biriktirip kargo fiyatsız limitine ulaşmayı bekliyor. Değilse vazgeçiyor kitabı almaktan… Online satış siteleri de kargo parasız limitlerini yükseltiyor. Bütün bu faktörler kitap satışlarını olumsuz etkiliyor. Ama ben piyasanın bir daha de bir istikrar tutturacağını düşünüyorum. Ki son bir haftada panik havasının da yatışmasıyla satışlarda hareketlenme başladığını gözlemliyorum.

DÖVİZ VE PETROLDEKİ ARTIŞ DURMAZSA DEVLET DAYANAĞI KAİDE

Everest Yayınları’ndan Ömer Kımıl:

Yayınevimiz artan kargo fiyatlarını başka masraflar üzere maalesef biraz yüksek buldu. Yurtiçi Kargo ve Hız Kargo firmaları ile çalışıyoruz. Şu an en ucuz paketi 15 liradan gönderiyoruz, internet paketleri 15-25 TL içinde değişiyor. Ama bizim kitabevlerine de gönderilerimiz oluyor, ki büyük koliler 50 lirayı buluyor. Sübvansiyon dayanağının gerçekleşeceğini düşünmüyoruz. Döviz ve petrol fiyatlarındaki artışlar olduğu surece bu krizi hafifçeletmenin devlet takviyesi haricinde bir tahlili görünmüyor. Aksi bir durumda küçük çaplı birfazlaca yayınevinin kapanacağını düşünüyoruz.