Cumhurbaşkanı Erdoğan deklare etti: Bir Türk’ü uzaya gönderiyoruz, en çok 45 yaşında olmalı

TasFirin

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan deklare etti: Bir Türk’ü uzaya gönderiyoruz, en çok 45 yaşında olmalı Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Lideri Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında gerçekleştirilen kabine toplantısı yaklaşık 3 saat sürdü.

Yurt içi ve yurt haricindeki gelişmelerin ele alındığı toplantı daha sonrası açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söylemiş oldu:

* Uzay alanında tezini ortaya koyan bir Türkiye için 1 yıl evvel bir daha bu kürsüden ulusal uzay programımızı açıklamıştık. Ülkemizin uzay alanındaki hak ve menfaatlarini korumak üzerine belirlediğimiz Türkiye ve medeniyetimize yaraşır tam 10 maksadı sizlerle paylaşmıştım.

* Aya ulaşmaktan uzay ekosistemi oluşturmaya, insan kaynağı geliştirmeye varan geniş yelpazedeki gaye başlıklarımızda adım adım ilerliyoruz. Artık dünyada siyasi bağımsızlığın teknolojik bağımsızlıktan geçtiğini fazlaca uygun biliyoruz.

* Dünya nizamının belirleyicisi pozisyonundaki teknolojilerin, savunmadan imalat sanabir daha, araştırma, geliştirme bilişime kadar her alanda proaktif bir Türkiye inşa ediyoruz. Türkiye için uzay yarışında yer almak lüks değil mecburiyettir.

* Ulusal Uzay Programı kapsamında gerçekleştireceğimiz her maksat Türkiye’nin yeni yüzyılındaki muvaffakiyetler için birer mihenk taşı olacaktır. Ulusal Teknoloji Atağı vizyonu ile Türk gençleri uzay yarışların aktörleri olsunlar istiyoruz. Bugün ülkemiz ismine orijinal bir eşiğe daima bir arada adım atacağız.

“MİLLİ UZAY PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE BİR VATANDAŞIMIZI UZAYA GÖNDERİYORUZ”

* Bu salondaki basın mensupları aracılığı ile tüm bakan arkadaşlarımın aracılığı ile biroldukça insan uzaya gitme hayali kurmuştur. Artık o vakit geldi. Ulusal Uzay Programımız çerçevesinde 1 Türk vatandaşımızın milletlerarası uzay istasyonuna gönderilmesi sürecini resmen başlatıyoruz.

* Bu ulusal bir bakılırsav olacak. Uzaya göndereceğimiz vatandaşımız kendisinin ya da Türkiye’deki öbür bilim insanlarının yer çekimsiz uzay ortamında yapmak istedikleri bilimsel test ve deneyleri gerçekleştirme imkanına sahip olsun. Bu ulusal vazifeye başvurmak için uzaya.gov.tr adresini oluşturduk. 45 yaşından genç tüm Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları bu nazaranv için başvurabilirler.

* Müracaatlar içinden çekilecek ve seçilecek iki aday bilim elçimiz olarak uzaya çıkış süreci için gerekli tüm eğitimleri alacaklar. Eğitimlerin sonunda iki adaydan biri üstlendikleri tarihi vazife için 2023 yılında milletlerarası uzay istasyonuna gönderilecek. Elbet göklere en çok yakışan bayrak ay yıldızlı al bayrağımızdır.

* İnşallah Türkiye’nin deneyim ettiği öbür birfazlaca birinci üzere bu tarihi adımın onurunu milletimize yaşatmak da bir daha hükümetimize nasip olacaktır. Gelecekteki ulusal kahramanımıza şimdiden muvaffakiyetler temenni ediyorum. Biz hala Neil Armstrong’u unutmadık. Artık de içimizden biri gidecek. İnşallah onu da bizden daha sonraki gelecek kuşaklar unutmayacaklar.”