Bakan Koca deklare etti: Mu varyantı İstanbul’da görüldü

TasFirin

New member
Bakan Koca deklare etti: Mu varyantı İstanbul’da görüldü Türkiye’de yapılan aşı sayısı 100 milyonu geçerken Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, açıklamalarda bulundu.

Sıhhat Bakanı Fahrettin Koca, öğle saatlerinde toplumsal medya hesabından bir duyuru yaparak “rutin seyrin haricinde” bir konuşma yapacağını belirtti. Saat 18.15’te kameralar karşısına geçen Bakan Koca’nın açıklamalarından satır başları şu biçimde;

* 100 milyon doz, 84 milyona iyi olsun. Yüz milyonuncu doz aşı Kocaeli Gebze’de bir hastanede yapıldı. 36 yaşındaki yurttaşımıza, aşıyı uygulayan arkadaşımıza teşekkür ediyorum. Yüz milyon doz ortak ve büyük bir muvaffakiyetin ismidir.

* Yüz milyon doz için milyonlarca insan karar verdik, hareket geçtik. Yüz milyon doz aşıda katkısı olan herkesi kutluyorum. Yeri geldiğinde yüksek yaylalara çıkan, tarlalara giden, aylarca dağ, zirve demeden nazaranv yapan arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum.

* Toplumun sevgisini kazanmış, aşı konusunda örnek olan bireylere takviye için minnettarlığımızı belirtiyorum. Bizler 84 milyon daha da kuvvetli bir dayanışmayı, birlik ruhunu sağlayabiliriz. Bugün ortak maksadımız olan toplum bağışıklığı için gücümüzü büyütme günüdür.

“100 MİLYON DOZUN ÜZERİNDEYİZ”

* Şu dakikalar prestijiyle yüz milyon dozun üzerindeyiz. 18 yaş üzeri aşı oranı yüzde 82. İkinci doz aşıyı olma oranımız yüzde 63,8. Yüz milyon doz başarısı bizi büyük bir sonuca hazırlıyor. Toplum bağışıklığı aşı dozlarının tam olmasıyla alakalıdır.

BİRİNCİ AŞIYI YAPTIRMAYAN KİŞİ SAYISI 11 MİLYONUN ÜZERİNDE

çabucak hemen birinci doz aşısını yaptırmayan 11,3 milyon kişi bulunuyor. Birinci doz aşının tek başına koruyuculuğu yok, biz aşı sürecimizi birinci doz ile başlatmış bulunuyoruz.

* Birinci doz birinci adımdır. Birinci adımdan sonuç almayı bulmak yanlış olur. Bir noktaya daha değinmekte fayda görüyorum. Aşılarımızı tamamlar tamamlamaz virüse karşı bedenimiz çabucak güç kazanmaz.

“HASTANELERDEKİ OLAYLARIN YÜZDE 90’I AŞISIZ”

Tamamlayıcı doz üzerinden 2 hafta geçmelidir. Hastanelerimizdeki etkin hadiselerin yüzde 90’u aşı olmamış yahut aşısı tamamlanmamış şahıslardır.

“6 MİLYON İNSANIMIZ HATIRLATMA AŞISI YAPTIRACAK”

* Üç doz aşı olmuş vatandaşlarımızın hadise sayıları ortasındaki oranı yüzde 2’den azdır. Yaklaşık 6 milyon insanımız hatırlatma aşısı yaptıracak. Gündemimiz Covid-19’a karşı yüz milyon doz başarısı.

* Yüz milyon doz aşıya karşın dünkü tabloda hadise sayısı niye 23 bin 914’dü. Bilimin tespit alanı haricinde kalanlar hariç her sorunun yanıtı var. Bu soruya karşılık olarak, tam doz aşılama oranında çabucak hemen kâfi seviyeye ulaşamadık. Tam dozda sağlanan esirgeyici gücüne toplumun büyük kısmı olarak sahip değiliz. Önlemleri eski ciddiyetle sürdürmüyoruz.

* Tahlil tam doz aşıdır. Size şu kıymetli noktayı arz etmek istiyorum; aşılarımızı birlikte, süratli bir biçimde tamamlamak hepimizin faydasınadır. Bir kısmımız aşılarımız olur, öteki kısmımız aşılarımızı ertelersek başarımız azalır.

*Hepimiz tam aşılı olmalıyız. Toplumu salgına karşı kuvvetli kılmalıyız. Yüz milyon dozun önümüze koyduğu amaç de budur.

* 13 Ocak’ta başlayan ve bugün yüz milyon doza ulaşan aşı seferberliğinin bugüne ulaşması büyük güç istiyor. Aşıları olmakla kalmamalıyız, birbirimize aşıyı hatırlatmalıyız. Toplum bağışıklığı için gelin ortamızda birlik ve birliktelik kuralım. Aşı olan riski herkes için azaltır. Sizleri birlik ve birlikteliğe davet ediyorum.

YERLİ AŞI AÇIKLAMASI

* Yerli aşımız Turkovac, acil kullanıma başvuracak kademeye geldi. Turkovac aşılarımız bugün ikinci bir tesiste daha seri üretilecek altyapıya ulaştı. Onay alması halinde Ekim ayı ortasında seri üretime geçeceğiz.

MU VARYANTI

*Vatandaşımız bilhassa varyantlar noktasında huzursuz olmamalı. Zira varyantlarla ilgili de kollayıcı önlemlerin bir farklılığı yok. Yani varyantlara karşı da bizim aşı olmamız gerekiyor.

*Toplumsal bağışıklık oluşana kadar maskemizi ihmal etmemiz gerekiyor, ara noktasında hassasiyetimizi muhafazamız gerekiyor.

*Bizim açımızdan, bilimsel açıdan bilhassa varyantların varlığı, nasıl önlem alınması gerektiği değerli. Toplumda yüzde 90’ın üzerinde delta varyantı var. Toplum yüklü olarak delta varyantı taşıyor.

*Mu varyantı 2 hadise var. Bunlar İstanbul’da ve ayakta takip ediliyor. Ağır bir hadise olduğu söyleniyor lakin bizim takip ettiğimiz vatandaşlarımızda bu durum kelam konusu değil.

AŞI TERSLİĞİ

Ben bu kelimeyi kullanmak istemiyorum. en çok aşıyı ertelemiş olanlar olabilir. Aşılama oranımız her geçen gün artıyor. Dünyada 8. sıradayız. Zannediyorum kısa müddette önümüzde olan Almanya’yı da geçeceğiz. Son 3 aydan buyana neredeyse her gün 100 binde en hayli aşı yapan birinci üç ülke içerisindeyiz. Bu manada bir sorun olduğunu düşünmüyorum.

DÜZMECE AŞI AÇIKLAMASI

*Biz aşıları kimlerin yapması gerektiğini biliyoruz. Kime müsaade verdiğimizi biliyoruz. Bu aşıyı yaptıran üniteleri yakından takip ediyoruz dijital ortamda.

*Bununla ilgili şu an somut bir istismarın yapıldığı bilgisi bize gelmedi. Bunu düşünmek istemiyorum. Olursa da yapılması gereken uygulamadan çekinmeyeceğimizi söz etmek istiyorum.

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE KAÇI AŞILI?

*İki doz aşı yaptıran öğretmenlerin sayısı yüzde 77’yi geçti. Tek doz aşıyı yaptıran öğretmen sayımız ise yüzde 90’ın üzerinde.

*Hastalığı geçirenlerin oranı ise yüzde 4.4’lerde. Şu an yüzde 95’lere yakın aşılanmış olan ve koruyuculuğu olan bireylerden bahsediyoruz. Koruyuculuk iki dozla sağlanmış oluyor.

*Yüzde 94,5’e yakın aşılanma oranının olduğunu görüyoruz. Önümüzdeki 1-2 hafta ortasında bu oranın daha da yükselip, ikinci dozların tamamlanacağını biliyoruz.

OKULLARDA TEST YAPILACAK MI?

*Pazartesi gününden itibaren kimi okullarda rastgele tarama testi yapılacak.

PCR TESTİ MECBURİLİĞİ

* Bu testler yabancılar için de var ve olacak. Ya aşılı ya da PCR. Vatandaşlarımızın güvenliği için yanında oturan kişinin aşılı olup olmadığı son derece kıymetli. Bu manada sorun yok.

*Her geçen gün sayılar giderek artıyor. Ben önümüzdeki haftalar bu sayının giderek artacağını düşünüyorum.

*Şu an herkesten istemiyoruz. Bir okulda aşısını yaptırmayan öğretmen ve hizmet edenler. İki uçak, şehirlerarası seyahat, sinema, tiyatro, konser üzere alanlar için istiyoruz.

*Şu an epeyce önemli oran oluşturmuyor lakin bunu genişlettiğimizde bu sayılar da giderek artmış olur. Şu an kapasiteyle ilgili problemimiz yok.

OKULLAR KAPANACAK MI?

*Yeni periyotta okulları kapatmak istemiyoruz. Zira artık elimizde aşı var. en çok sınıf bu manada kapatılabilir lakin onu da mümkün mertebe kapatmaktan yana değiliz.

*Onun için önümüzdeki süreçte eğitimin aksamadan sürdürülmesinden ve vatandaşlarımızın toplumsal bağışıklık oluşması için aşılanma oranının yükseltmekten yanayız.

*Aşılanma oranlarında kıymetli bir orana geldiğimizi ancak hala toplumsal bağışıklığın oluşmadığını bunun için de önlemlere devam edilmesi ve aşısını yaptırmayan, yaptıramayan vatandaşımızın aşılarını süratle yaptırmalarını toplumsal bağışıklık için kıymetli olduğunu söylüyorum.