Ayasofya’ya verilen ziyanı şikayet etti bir dayak yemediği kaldı! Ecdat yadigarı kime emanet?

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Bizans devrinin miraslarından Ayasofya Mescidi’nin İmparatorluk Kapısı’na ziyan verildi. Sanat Tarihi Derneği, Twitter hesabından paylaşım yaparak gelen bir şikayet üzerine “Ayasofya Mescidinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” öyleyse olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Beyefendi olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın Sorumlu Müdürü olduğunu belirten şahsın kan donduran konuşmasına şahit oldum maalesef” dedi.

Birinci dereceden tarihi eser olan Ayasofya’ya ziyan vermenin kanunen hata olduğunu belirtip, tutanak tutularak kameralardan hatalının teslim olmasını talep ettiklerini belirten Sanat Tarihi Derneği, kamera kaydının olmadığına dair karşılık aldı.

“SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ”

Dernek açıklamasına şöyleki devam etti:

“Fakat komik bir biçimde kamera kayıtlarının olmadığını ve aslına bakarsanız büyütülecek bir şey olmadığını kendilerinin orayı tamir edeceklerini söylemiş oldu. Hatta bu türlü olmaz hatalının bulunması İçin Savcılığa başvuracağımızı söyleyince ise makus niyetli olduğumuzu ve olay çıkarmak istediğimizi söylemiş oldu. bu biçimde bir şahsın dünyanın en değerli mimari yapıtlarından Ayasofya Mescidi’nden sorumlu olmasını asla kabul etmiyoruz ve de etmeyeceğiz. Hem tarihi kapıya ziyan verenlerin tespit edilmesi için birebir vakitte bu şahsın bir an evvel bu bakılırsavden uzaklaştırması için farklı ayrı şikayetçi olacağız. Lütfen bu olaya sessiz kalmayı. Gereğinin yapılmasını ve bir an evvel soruşturma açılmasını talep ediyoruz.”

Gelen bir şikayet fotoğrafı üzerine bu akşam (18.04.2022) saat 20.45 civarı Ayasofya Camisinin, tarihi “İmparatorluk Kapısının” bu halde olduğunu tespit ettim ve fotoğrafladım. Nöbetçi güvenlik müdürünün bilgim yok demesi üzerine ismini Talip Bey olduğunu söyleyen ve Ayasofya’nın pic.twitter.com/BH7qKNjVpg

— Sanat Tarihi Derneği (STD) (@SanatTarihiSTD) April 18, 2022

GEÇEN SENE DE BÖYLEYMİŞ

Ayasofya’daki tarihi dokuya verilen ziyan geçen senede toplumsal medyada paylaşılmış. Fotoğraflarda tarihi kapının şimdiki haline bakılırsa daha az ziyan gördüğü görülüyor.

Ayasofya’da son durum:

🔴
1500 yıllık imparatorluk kapısı parçalanmış
🔴
Kalitesiz A4 üzerine kötü İngilizceyle yazılmış yönlendirmeler var
🔴
Ayakkabı dolaplarının üzeri pislik içinde
🔴
Giriş kapısının üzerinden kablo sarkıyor pic.twitter.com/NTPZ5roPzM

— Çirkin İstanbul (@CirkinIstanbul) May 27, 2021

İMPARATOR KAPISININ EHEMMİYETİ

İç narteks kısmından ana yere geçişi sağlayan ve 6. yüzyıla tarihlenen kapı, Ayasofya’nın en büyük kapısıdır. 7 metre uzunluğundaki İmparator kapısı, bronz çerçeveli olup, meşe ağacından yapılmıştır. Kanatlarının üzeri tunç levhalarla kaplı olan kapı, yalnız İmparator ve mahiyeti tarafınca kullanılırdı. Doğu Roma kaynaklarında, kapının, Nuh’un Gemisi’nin tahtalarından yapılmış olabileceğinin yanı sıra, Musevilerin kutsal levhalarının saklandığı sandığın tahtası da olabileceği bilgisi geçmektedir. Bu kapı yalnızca Bizans İmparatorları tarafınca kullanılıyordu.