Yangınlarla uğraş: Aydın, Isparta, Denizli, Antalya ve Muğla’da orman yangınları sürüyor

TasFirin

New member
Yangınlarla uğraş: Aydın, Isparta, Denizli, Antalya ve Muğla’da orman yangınları sürüyor Muğla Seydikemer’deki yangın denetim altında, Marmaris Hisarönü’nde yangın rüzgarın da tesiriyle şiddetini artırdı. Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının denetim altına alındığı bildirildi. Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat soğutma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

Muğla Seydikemer, İzmir Buca ve Adana Karaisalı ilçelerindeki orman yangınları denetim altına alındı.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, 6 günde Türkiye’nin farklı vilayetlerinde çıkan toplam 144 orman yangınının 134’ünün denetim altına alındığını, 5 vilayette devam eden 10 yangın için çabaların sürdüğünü bildirdi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, alevlere 16 uçak ve 51 helikopter ile havadan müdahale edildiğinmi deklare etti.

Milas’taki Yeniköy Termik Santraline alevlerin yaklaştığı tezlerine değinen Bakan Pakdemirli, “Şimdilik orada bir sorun görünmüyor. Rüzgar da o tarafta esmiyor, bir sorun yok” diye konuştu.

SABOTAJ SAVLARI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 8 yerleşim yeri büsbütün olmak üzere 13 mahallenin boşaltıldığını söylemiş oldu. Sobataj tezleri için Soylu, “300’e yakın ihbar geldi, her biriyle ilgileniyoruz. Yangınlarla ilgili özel bir grup çalışıyor” dedi. Soylu, Muğla’da 10 bin vatandaşın tahliye edildiğini söylemiş oldu.

MİLAS’TA YANGIN TEKRAR BAŞLADI

Muğla Milas’ta Menteşe’nin Gazeller Mahallesi’nin Bozbayır mevkiinde kızılçam ağaçlarıyla çevrili ormanlık bölgede yangın başladı. Bölgeden yükselen dumanı fark eden etraftakiler, durumu orman ve itfaiye takımlarına bildirdi.

Yangına 5 arazöz, 2 su tankeri, 2 dozer, 3 itfaiye aracı ve orman çalışanları karadan müdahale etmeye başladı. Söndürme çalışmalarına vatandaşların da dayanak olduğu öğrenildi.

Muğla’nın Milas ilçesinde ormanlık alanda başlayıp yerleşim yerlerine sıçrayan yangında, Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda çıkan yangın, rüzgarın tesiriyle kısa müddette yayıldı. Alevler, Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel mahallelerine sıçramış, bölgede tesirli olan rüzgar niçiniyle süratle yayılan alevler Ören Türkevleri mevkisine kadar yaklaşmıştı. Jandarma takımları Ören Mahallesi’nden Türkevleri mevkisinden Çökertme güzergahına nazaranvli araçlar haricinde geçişlere müsaade vermiyor.

Rüzgarın sık sık istikamet değiştirmesi niçiniyle yangına müdahale kuvvetlikle yapılıyor, ağır dumanlarda müdahaleyi zorlaştırıyor. Türkiye’nin farklı vilayetlerinden destek gelen arazözler ile itfaiyelere ilçedeki birtakım İnşaat firmalarına ilişkin beton mikserlerince su taşınıyor. Bölge sakinleri de tankerlerle su takviyesi veriyor.

“YAPILAŞMAYA MÜSAADE VERİLMEYECEK”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ise yanan alanların turizm imarına açılacağı tezlerini yalanladı. Ersoy, “Yanan orman yerlerinin rastgele bir sebeple yapılaşmaya yahut öteki maksatla tahsisi mümkün değildir” diye konuştu.

ANTALYA

Antalya’nın Gündoğmuş ilçesindeki orman yangınını söndürme çalışmalarına gece de devam ediliyor.

Ortakonuş Mahallesi’ndeki ormanlık alanda 29 Temmuz’da çıkan yangın, rüzgarın tesiriyle yayıldı. Sarp bölgede yer aldığı için alevlere müdahale kuvvetlikle yürütülüyor.

Yüksek sıcaklık, düşük nem ve güçlü rüzgar niçiniyle yayılan alevler, Ortakonuş’un yanı sıra Çarızözü, Senir, Narağacı, Balkaya ve Ümütlü mahallerine sıçradı.

Alevler ilçe merkezini de tehdit ettiği için Gündoğmuş ilçe merkezi önlem emelli boşaltıldı.

Gruplar, yangın olan bölgelerde söndürme çalışmalarını aralıksız sürdürüyor.

Rüzgarın tesiriyle anlık olarak kimi bölgelerde tesirli olan yangın, takımların ağır uğraşıyla kısmen denetim altına alındı.

Bölgeye sabahın birinci ışıklarıyla bir arada havadan da tesirli müdahalenin başlayacağı bildirildi.

MANAVGAT’TA BİR MAHALLE DAHA BOŞALTILDI

Antalya’nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarının ilerlemesi niçiniyle bir mahalle daha tahliye edildi.

İlçede Beydiğin Mahallesi’nde süren yangın, rüzgarın tesiriyle Kızıldağ Mahallesi’ne hakikat ilerledi. Yangının yerleşim alanlarına yaklaşması niçiniyle Kızıldağ Mahallesi’nin önlem emelli boşaltılması için vatandaşlar uyarıldı.

Mahalle sakinleri kendi araçları, kamyonlar ve belediyeler tarafınca tahsis edilen araçlarla, daha inançlı bölgeye gitmeye başladı.

Mahallede anons yapan AFAD takımları, engelli ve yaşlı vatandaşı meskenlerinden alarak, ilçedeki yurtlara yerleştirdi.

MUĞLA

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçelerinde ormanlık alanlarda çıkan ve yerleşim yerlerine sıçrayan yangınlara müdahaleler sürüyor.

Beyciler Mahallesi’ndeki ormanlık alanda başlayan yangın, rüzgarın tesiriyle kısa müddette yayıldı. Alevler Çökertme, Bozolan, Fesleğen, Gökbel ve Türkevleri mahallelerine sıçradı.

Jandarma grupları, mahallelerin tahliyesini sağladı. Birtakım vatandaşların, hayvanlarını kurtarmaya çalıştığı görüldü.

Yerleşim yerlerine de sıçrayan yangında birtakım meskenler kullanılamaz hale geldi. Grupların bölgedeki alevlerle gayreti sürüyor.

Jandarma takımları Ören Mahallesi Türkevleri mevkisinden Çökertme güzergahına misyonlu araçlar haricinde geçişlere müsaade vermiyor.

Bölgede bulunan vatandaşlar ile TOMA’lar da yangın söndürme çalışmalarına dayanak veriyor.

BODRUM’DA SÖNDÜRME ÇALIŞMALARINA İSTEKLİ TAKVİYESİ

Üst Mazı ve Aşağı Mazı mahallelerinde rüzgarında tesiriyle geniş bir alana yayılan alevlere takımlarca müdahale edilmeye çalışılıyor.

Rüzgarın sık sık istikamet değiştirmesi niçiniyle yangına müdahale kuvvetlikle yapılıyor, ağır duman da müdahaleyi zorlaştırıyor.

Türkiye’nin büyük kentleri başta olmak üzere farklı vilayetlerden destek gelen arazözler ile itfaiyelere, ilçedeki birtakım inşaat firmalarına ilişkin beton mikserlerince su taşınıyor.

Bölge sakinleri de tankerlerle su dayanağı veriyor.

Bodrum’un Kissebükü Koyu’na kadar ulaşan alevlere orman çalışanları ve gönüllülerce müdahale ediliyor. Gönüllüler alevlerin yayılmaması için ağır emek harcıyor.

SEYDİKEMER’DEKİ YANGIN DENETİM ALTINDA

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla Seydikemer’deki yangının denetim altına alındığını ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

MARMARİS’TE MÜDAHALE SÜRÜYOR

Muğla’nın Marmaris ilçesindeki orman yangını, havanın kararmasıyla bir arada karadan müdahaleyle denetim altına alınmaya çalışılıyor.

Hisarönü Mahallesi’nde ormanlık alanda yükselen alevler rüzgarın şiddetini arttırmasıyla merkezdeki konutlar ve otomobillere da sıçradı.

Rüzgarın sık sık taraf değiştirmesi niçiniyle yangına müdahale kuvvetlikle yapılıyor, ağır duman da müdahaleyi zorlaştırıyor.

Bölgeye sevk edilen hayli sayıda arazöz yangına müdahaleyi sürdürüyor.

Vatandaşlar da söndürme çalışmasına takviye veriyor.

Bu ortada, alevlerin içinden yaralı iki kaplumbağa kurtaran bir bayan da orman yangınlarına gözyaşlarıyla isyan etti.

AYDIN’DAKİ ORMAN YANGINI DENETİM ALTINA ALINDI

Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde çıkan orman yangınının denetim altına alındığı bildirildi.

Yangının başladığı Başalan Mahallesi’nde incelemelerde bulunan Aydın Vali Yardımcısı Mustafa Hulusi Arat, Aydın sonları ortasında kalan alanda yangının denetim altına alındığını söylemiş oldu.

Yangının Muğla hududuna da sıçradığını belirten Arat, bölgede söndürme ve soğutma çalışmalarının sürdüğünü lisana getirdi.

Arat, yangının yerleşim yerlerine ziyan vermediğini söz ederek, “Hasar tespit çalışmaları çabucak hemen tam yapılmadı ancak birinci aldığımız bilgilere bakılırsa kıymetli bir yerleşim yerlerine ziyanı yok. Yalnız, ormanlar büyük ziyan gördü” dedi.

Dün Bozdoğan’ın Başalan Mahallesi’nde orman yangını çıkmış, yangın Muğla’nın Kavaklıdere ilçesine kadar ulaşmıştı.

ADANA KARAİSALI VE İZMİR BUCA YANGINLARI DENETİM ALTINDA

İzmir Buca ve Adana Karaisalı’daki orman yangınları denetim altına alındı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, soğutma çalışmalarının sürdüğünü duyurdu.

ISPARTA

Isparta’nın Sütçüler ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor.

Çandır Köyü Yazılı Kanyon Tabiat Parkı mevkisindeki ormanlık alanda yangın çıktı.

Rüzgarın da tesiriyle kısa müddette yayılan alevlere müdahale için bölgeye takımlar sevk edildi.

Yangın, 12 arazöz, 5 su ikmal deposu, 3 helikopter, 1 uçak, 10 dozer 100’ün üstünde işçi ile denetim altına alınmaya çalışılıyor.

10 KİŞİ DUMANDAN ETKİLENDİ, 15 MESKEN HASAR GÖRDÜ

Yangında söndürme çalışmalarına katılan 10 kişi dumandan etkilendi. Bölgedeki sıhhat grupları, vatandaşları müdahale etti.

Çandır, Yıldız, Mescitli mahallerinde yaklaşık 15 mesken hasar gördü. Meskeninin yandığını zanniçin bir bayan, ağıt yaktı.

Ağabeyinin meskeni hasar goren, Hüseyin Cet, gazetecilere, yangın haberini alır almaz bölgeye geldiğini söylemiş oldu.

Eşinin hayvanları kurtarmak için çaba ettiğini, kendisinin de komşulara yardım ettiğini lisana getiren Cet, “Bizim ve komşunun hayvanlarını kurtardık lakin konut eksiksiz gitti.” dedi.

DENİZLİ

Denizli’nin Buldan ilçesinde çıkan orman yangını büyük oranda denetim altına alındı.

Türlübey Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda çabucak hemen belirlenemeyen niçinle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü takımları sevk edildi.

Takımların çalışmalarına mahalle sakinleri de dayanak veriyor. Bölgede bir yangın söndürme uçağı da havadan alevlere müdahale etti.

Yangın haberini alan fazlaca sayıda kişi, gruplara su ve ayran yardımında bulunuyor.

Jandarma ve polis grupları, bölgede güvenlik tedbirlerini sürdürürken yetkili olmayanların bölgeye girişine müsaade vermiyor.

Vilayet Emniyet Müdürlüğüne bağlı TOMA’lar da alevlere müdahalede bulunuyor.

Rüzgarın tesiriyle alevlerin Türlübey Mahallesi’ndeki kimi konutlara yaklaşması niçiniyle vatandaşlar, kıymetli eşyalarla büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını inançlı bölgeye götürdü. Yangına traktörüyle müdahale etmek isteyen bir vatandaşın, rüzgarın tesiriyle alevlerin içinde kalan traktörü yandı. Yerleşim yerindeki bir biçerdöverle meyve ağaçları ve tarlalardaki saman ve kekikler ziyan gördü.

AB’DEN UÇAK TAKVİYESİ

AB de Türkiye’ye yangın söndürme uçağı takviyesinde bulunacak. İspanya’dan ve Hırvatistan’dan yangın söndürme uçaklarının gelmesi bekleniyor.