Vız Gelmek Ne Demek ?

TasFirin

New member
Vız Gelmek Ne Demek?

Türkçede birçok deyim ve argo kelime, günlük konuşmalarımızda yer edinmiştir. Bu kelimelerden biri de "vız gelmek"tir. "Vız gelmek" ifadesi, genellikle bir şeyin önemsiz veya etkisiz olduğunu belirtmek için kullanılır. Bu deyim, bir olay ya da durum karşısında duyulan kayıtsızlığı ve ilgisizliği ifade eder. Peki, "vız gelmek" tam olarak ne anlama gelir? Hangi durumlarda kullanılır? Bu makalede, "vız gelmek" deyiminin anlamını detaylı bir şekilde ele alacağız ve benzer anlam taşıyan diğer ifadelerle de kıyaslayacağız.

Vız Gelmek İfadesinin Kökeni

"Vız gelmek" kelimesinin kökeni, Türkçedeki ses benzeşmelerine dayanan bir argo kullanımdır. Vız sesi, aslında çok küçük bir sesin yayılması veya uçuşan bir şeyin çıkardığı yüksek frekanslı bir ses gibi düşünülebilir. Bu ses, zamanla bir şeyin önemsiz veya dikkate değmez olduğunu anlatan bir ifade haline gelmiştir. Bu yüzden "vız gelmek", aslında bir şeyin "hiçbir anlam ifade etmemesi", "önemsiz olması" veya "etkisiz kalması" anlamına gelir. Yani, bir şeyin "vız gelmesi", o şeyin kişiye ya da duruma herhangi bir etkisi olmadığı anlamına gelir.

Vız Gelmek Ne Zaman Kullanılır?

"Vız gelmek" ifadesi genellikle, karşılaşılan bir problem ya da durumu küçümsemek ya da önemsiz olarak değerlendirmek amacıyla kullanılır. Bazen de birinin söylediklerine kayıtsız kalmak, dikkate almamak için de bu deyim tercih edilir. Örneğin, biri sürekli şikayet ediyorsa, "Bana vız geliyor" diyerek, onun şikayetlerinin kişiyi etkilemediği veya umursanmadığı ifade edilmiş olur.

Örnek Cümleler:

- "Bütün bu söylediklerine vız geliyorum, çünkü ben kendi yolumda ilerliyorum."

- "Başına gelen bu küçük olaylar, ona vız gelir; çünkü o çok güçlü biri."

- "Bu kadar uğraşmana vız gelirim, sonuçta seni ilgilendiren bir durum değil."

Vız Gelmek ile Benzer Anlam Taşıyan Diğer İfadeler

"Vız gelmek" deyimi ile benzer anlam taşıyan bazı deyimler ve kelimeler de bulunmaktadır. Bu deyimler, benzer durumlar için kullanılabilir ve hemen hemen aynı kayıtsızlık, önemsizlik duygusunu ifade eder.

1. Umursamamak

"Umursamamak", bir konuda duyarsız olmak ve o konuya ilgisiz kalmak anlamına gelir. "Vız gelmek" ifadesiyle büyük benzerlik taşır. Bu iki deyim, bir durumu ya da olayı hiç önemsememe durumu ile örtüşür. Örneğin, "Ben bu durumu umursamıyorum" ile "Bana vız geliyor" arasında büyük bir anlam benzerliği vardır.

2. Sıkmamak

"Sıkmamak", bir konuda rahatsız olmamak, huzursuzluk duymamak anlamına gelir. Eğer bir şeyin size sıkıcı olmadığını ya da sizi zorlamadığını ifade etmek isterseniz, "Bana sıkmıyor" veya "Bana vız geliyor" diyebilirsiniz. Her iki kullanım da aynı türde kayıtsızlık ve etkilenmeme durumunu anlatır.

3. Umurumda Değil

"Umurumda değil" de "vız gelmek" ile benzer bir anlam taşır. Birine veya bir şeye karşı kayıtsızlık ifade etmek için kullanılabilir. Örneğin, "Bu konuların umurumda olmadığını söyledim" cümlesi de "Bana vız geliyor" anlamına gelir.

Vız Gelmek ve Kayıtsızlık İlişkisi

"Vız gelmek" deyiminin temelinde kayıtsızlık vardır. Bir kişi bir durumu "vız gelmek" olarak tanımlıyorsa, bu, o kişinin bahsedilen konuya kayıtsız ve ilgisiz olduğunu gösterir. Bu tür ifadeler, insan ilişkilerinde bazen soğukluk yaratabilir. Ancak, birinin kayıtsızlık göstermesi, her zaman kötü niyetli bir tutumdan kaynaklanmaz. Bazen insanlar, duygusal olarak yorulduklarında ya da aşırı strese girdiklerinde, etraflarındaki olaylara karşı duyarsızlaşabilirler.

Vız Gelmek ve Günlük Hayatta Kullanımı

Günlük yaşamda "vız gelmek" ifadesi çoğunlukla mizahi bir dille, bir olayın önemsizliğini vurgulamak için kullanılır. Bu deyim, bazen şikayetlere, bazen de aşırı duygusal tepkilere karşı kullanılan bir "söz" haline gelir. Özellikle sosyal medya üzerinde, insanlar sıradan ya da küçük olayları anlatırken, "Bana vız geliyor" şeklinde yorumlar yapabilirler. Bu tür kullanım, etkileşime kayıtsız kalma ve gündelik meselelerin büyütülmemesi gerektiği mesajını verir.

Vız Gelmek Deyiminin Alternatif Kullanımları

Bir başka alternatif kullanım ise "vız gelmek" deyiminin olumsuz anlamda kullanılmasıdır. Örneğin, bir kişi sizi sürekli eleştiriyorsa ve bu eleştiriler sizin için önemsizse, "Bana vız geliyor, senin söylediklerin" diyebilirsiniz. Bu kullanımda, eleştirilerin etkisiz olduğunu belirtmek istersiniz. Aynı zamanda, bazen insanların duygusal patlamaları karşısında, birine kayıtsız kalmak amacıyla da kullanılabilir. Örneğin, bir arkadaşınız size sürekli olumsuz şeyler söylüyorsa, "Bana vız geliyor" diyerek, onu ciddiye almadığınızı belirtebilirsiniz.

Sonuç Olarak

"Vız gelmek", Türkçede hem günlük konuşmalarda hem de sosyal medya dilinde oldukça sık karşılaşılan bir ifadedir. Önemsiz bir durum karşısında kayıtsızlık veya ilgisizlik göstermek anlamına gelir. Bu deyim, hem mizahi hem de bazen eleştirel bir dilde kullanılabilir. Kendi duygusal veya zihinsel durumumuzla ilgili olarak, bir olayın "vız gelmesi" ifadesi, bazen rahatlama ve bazen de soğukkanlılık anlamına gelir. Her durumda, bu deyimi kullanırken dikkatli olmak ve karşınızdaki kişinin ne şekilde algılayabileceğini göz önünde bulundurmak gerekir.