Tosuncuk çark etti: Param yok, Uruguay el koydu!

TasFirin

New member
Tosuncuk çark etti: Param yok, Uruguay el koydu! “Hatalarım oldu fakat ben de mağdurum” savunması yapan ve senelerca süren firarının akabinde tutuklanan Çiftlik Bank’ın Tosuncuk lakaplı kurucusu Mehmet Aydın, 2’si firari 20 sanıklı Çiftlik Bank davasında birinci kere savunma yaptı.

SEGBİS İLE KATILDI

İstanbul Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya Mehmet Aydın, Edirne F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’ndan ses ve imaj bilişim sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

AYDIN VE LİDER ORTASINDA DİYALOG

“Bilişim sistemleri banka yahut kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık, “tacir yahut şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı”, “suç işlemek maksadıyla örgüt kurma” ve “suçtan kaynaklanan malvarlığı pahalarını aklama” hatalarından 75 bin 260 yıla kadar hapsinin istendiği yargılamada Mahkeme Lideri Ali Günay Mehmet Aydın’a birinci vakit içinderda, “Türkiye’ye hoşgeldin” dedi. Aydın, “hoşbulduk” dedikten daha sonra kendisine hakkındaki dava ve soruşturma süreçleri anlatıldı.

“HALA EVLİYİM” YANITINA “BOŞANMIŞSIN” SORUSU

Mehmet Aydın’ın avukatı Fatih Kuş’un da SEGBİS ile katıldığı davada Mehmet Aydın’ın kimlik tespiti yapıldı. Aydın, ortaokul mezunu ve evli olduğunu söylemiş oldu.

Mahkeme lideri gıyabında boşandığına dair haberler çıktığını belirtti. Aydın bunun üzerine boşanma sonucunın katılaşmadığını kaydetti. Akabinde mahkeme lideri, Mehmet Aydın’ın tutuklandığı gün savcılıkta ve sulh ceza hakimliğinde tüm sorulara detaylı yanıt verdiğini, eklemek istediği bir şey olup olmadığını sordu.

“MAĞDURLARIN ZİYANINI GİDERECEK PARAM YOK”

Mehmet Aydın tabirinde firari sanıklardan Osman Naim Karakaya’nın Uruguay’da olduğunu ve firari sanıkların yerlerine ait daha evvel bilgi verdiğini belirtti. En merak edilen sorulardan biri ise mağdurların parasını ödeyip ödeyemeyeceğiydi. Mahkeme Lideri Ali Günay bu soruyu da yöneltti.

Aydın, “Yurt haricinde 12 milyon dolarım var. Uruguay ve Paraguay’da lakin el konuldu. Uruguay’dakine devlet, Paraguay’dakine sanık Osman Naim el koydu. 7 milyon dolar Paraguay’daki bitcoin tesisim, 5 milyon dolarım Uruguay’daydı. Yatım ve yerlerim vardı. Türkiye’de ve Kıbrıs’ta mal varlıklarıma da el konuldu. Mağdurların ziyanını giderecek bir param yok ancak el konulan mal varlıklarımla mağdurların ziyanını gidereceğim” dedi.

ARKADAŞLARINI DA SUÇLADI

Geçen celse sanıklardan Cafer Çolak’ın, Çiftlik Bank’ın çeşitli holdinglerden alacağı para için öteki sanıkların Mehmet Aydın ismine geçmişe dönük imza attırdığı ve bununla ilgili mahkemenin cürüm duyurusunda bulunduğu tezi da soruldu. Mehmet Aydın, “bu biçimde bir şeyi birinci kez duyuyorum. Usulsüzlük yapmış olabilirler” diye konuştu.

“DOLANDIRICILIK KASTI YOK”

Yargılama sonunda 5 yılın altında ceza alması halinde ertelenmesini isteyip istemediği de sorulan Mehmet Aydın, bu durumu kabul etti. Avukatı da dolandırıcılık kasti olmadığını ekledi.

“NASIL GEZEBİLDİN” SORULARI

Avukatın akabinde mahkeme lideri Mehmet Aydın’a yeni sorular da yöneltti. Biroldukça ülkeyi nasıl gezdiğini soran mahkeme lideri, “Hakkında kırmızı bülten vardı. Pasaportları nereden temin ettin, nasıl gezebiliyordun, yurt dışına çıkmana yardım eden birileri var mıydı” diye sordu.

Aydın’ın ise hakkında kırmızı bülten çıkarılana kadar farklı ülkelerde bulunduğunu söyleyerek, “Uruguay’dayken kırmızı bülten çıkarıldı. Buradan Brezilya’ya geçtim. Farklı iki vilayet üzere buraları düşünebiliriz. Rastgele bir sorun ve denetim olmadan geçtim” dedi.

Türkiye’den kaçarken rastgele bir yerden dayanak alıp almadığı sorulan Aydın, “Ben kaçmadım daha evvelce yurt dışına çıktım” diye cevap verince mahkeme lideri bu kere de “hakkında soruşturma olduğunun farkında mıydın” sorusunu yöneltti. Aydın savcılığa söz verdikten daha sonra yurt dışına çıktığını ve yurt dışına çıkarken yakalama sonucu olmadığını kaydetti.

KAÇTI, TUTUKLANDI

Soru-cevap geçen duruşmanın akabinde duruşma savcısına kelam verildi.

Savcı, Mehmet Aydın’ın tutuklanmasını talep etti. Mahkeme heyeti, Aydın’ın hakkındaki kanıtları ve yurt haricinde uzun mühlet kaçak olduğunu dikkate alarak bir daha kaçma kuşkusunu bulunduğunu kaydetti. Bu gelişmelerle tutuklanmasına hükmetti.

Mahkeme ayrıyeten Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan Aydın’ın emniyet, savcılık ve sulh ceza mahkemesindeki sözünün bu davaya getirilmesini istedi. Gelecek celse mahkeme heyeti huzurunda bulunulmasına hükmedildi.

Sabah