TBMM Lideri Şentop: Erdoğan, iki farklı kanun hususuna göre birer kere seçilmiş

TasFirin

New member
TBMM Lideri Şentop: Erdoğan, iki farklı kanun hususuna göre birer kere seçilmiş Şentop Türkiye gazetesinden Akif Bülbül’e konuştu.

Şentop, “Ben artık erken seçimden bahsedenlerin de erken seçimden kelam etmemeye başladıklarını görüyorum. Sayıları azaldı biraz zira işin bir rasyonelitesi var. Seçimlere bir seniçin az bir süre kaldı. ötürüsıyla artık bunu söyleyenler açısından da rasyonelliği kalmadı zannediyorum Bir kısmının da fikir değiştirdiğini görüyoruz. Türkiye’nin en çok şikâyetçi olduğu konulardan birisi sık sık seçim yapılmasıydı.” dedi.

Şentop şu tabirleri kullandı:

“Geriye dönüp baktığımızda 2002’dilk öncesine Türkiye’nin hiç bir vakit bir seçim devrini tamamlayamadığını, az yahut epey lakin erken seçim yaptığını görüyoruz. Burada hükûmet sistemiyle ilgili bir sorun hükümet olamaması, kurulamaması ve yürütülememesinden kaynaklanıyordu. Biz bir taraftan hükümet sistemini değiştirirken bir taraftan da seçimlerin vaktinde yapılması konusunda bir formül getirdik.

Eskiden Meclis’te karar alma sayısıyla seçim sonucu alınabiliyordu artık onu değiştirdik. Nitelikli çoğunluk arıyoruz. Beşte üç çoğunluk arıyoruz yahut Cumhurbaşkanı tarafınca karar verilmesi lazım. O bakımdan bir kez sistemin mantığı gereği erken seçim sonucu almak epey zorlaştı. Bunu gerektirecek siyasi bir sebep de görmüyorum. aslına bakarsanız bu sistemde Meclis var. 5 yıl boyunca Cumhurbaşkanı ve hükümet seçilmiş oluyor. Beş yıllık bir program yapıyor bu programın tesirli meyveleri lakin dördüncü yıldan daha sonra alınmaya başlıyor. Artık bir sürü çalışmalar yapılmış bu çalışmaların tam da sonuçları alacağı bir vakitte onu beklemeden seçime gidilmesinin siyaseten de bir mantığı yok.

‘Erken seçim ihtimali görmüyorum’

Ben bu tartışmaların tek bir niçini olduğunu düşünüyorum. Siyasi partiler, ‘az kaldı, seçim oldu, olacak, teyakkuzda olalım’ telaffuzlarıyla kendi tabanlarının motivasyonunu sağlamaya çalışıyorlar. Genel olarak Türkiye’deki siyasi sisteme ziyan veren tarafları var. Bu tartışma anlamsız. Ben erken seçim ihtimali görmüyorum.

‘Milletvekillerine ilişkin bu kadar fezlekenin olmasından rahatsızım’

Bazı milletvekilleri ile ilgili dokunulmazlıkların kaldırılması ve yargılanmalarının önünün açılması için adımlar atıldı. Elbet fazlaca belge var. Meclis Lideri olarak milletvekillerine ilişkin bu kadar fezlekenin olmasından rahatsızlık duyuyorum Daha evvelki devirlere de bakıyoruz bu biçimde da fezlekeler olmuş lakin sayıca bu kadar fazla yok.

Bunun niçini de şu; muhakkak hatalardan ve belirli bir müddetden çok mahkûmiyeti bulunanlar milletvekili adayı olamıyor, milletvekili seçilemiyorlar. Ancak yargılananlar var. Pekala evvelden niye bu biçimde fezleke gelmemiş? Demek ki evvelden buna dikkat etmişler, yani mahkumiyet olmasa da yasal kurallar bakımından bir mahsur olmasa da bir daha de bir biçimde davası olan yargılanması olanları Meclis’e taşımak istememişler. Lakin artık güya biraz bu biçimde özel olarak milletvekili dokunulmazlığından yararlansın diye yargılaması olanları korumak için adımlar atılıyor üzere bir kıymetlendirme bile yapılabilir.

Dosya sayısına bakıldıkça ve bu evraklardaki fezlekelerin de özellikle milletvekili seçilmedilk evvel mevcut olan davalar ve soruşturmalar olması hasebiyle buna bu biçimde bakılabilir. Milletvekili dokunulmazlığı milletvekilinin şahsî ile ilgili bir durum değildir. Ona sağlanmış bir imtiyaz değildir. Hakikaten milletvekilliği müddetince dokunulmazlık vardır fakat milletvekili bitince ne olursa olsun bütün büyük küçük davalar soruşturmalarla ilgili yargılamalar olacaktır. Zamanaşımı mühleti işlemez yani hiç kimse bu dokunulmazlıktan istifade ederek bir kabahatten kurtulamaz. Onun bir yolu yok. Biraz gecikebilir yalnızca yargılanması. Bu manada şunu söylemek isterim. Milletvekili dokunulmazlığı aslında parlamentoyu korumak için ihdas edilmiş bir kurumdur. Yani parlamenterler oylamalardan, görüş açıklamada parlamento iradesini oluşturma da oluşturmuş korusunlar diye oluşturulmuş. Bunu kalkıp başka kimi aksiyonları gerçekleştirmede özellikle kamu nazaranvlilerine hakaret etmede, onlara karşı müessir fiil uygulamada bir zırh üzere kullanmaya kalkarsanız bu onun artık suistimali olur ve bunun suistimalini de hiç bir hukuk nizamı, iç tüzük dahil korumaz.

‘İç siyasette gerçeklikten kopmamak lazım’

Cumhurbaşkanının yine aday olmasıyla ilgili ben bir makale yazdım. Orada tuhaf bir biçimde bilgisizlikle lisana getirenler var. ‘Cumhurbaşkanı erken seçim sonucu alacak, lakin o denli aday olabilir’ diye. Onların tezlerinde bile bu hakikat değil. Erken seçim sonucu parlamento tarafınca alınırsa onların tezlerine göre Cumhurbaşkanı aday olabilir. Onu da bilmeden saçma sapan görüşler yapılıyor. İç siyasette gerçeklikten kopmamak lazım.

Anayasada ki 101. hususun 2. Fıkrası Cumhurbaşkanı’nın en çok iki kere aday olabileceğini öngörüyor. Artık bu 101. hususa bakılırsa cumhurbaşkanı 2018 yılında bir defa seçilmiştir. ötürüsıyla 2023 seçimlerinde Sayın cumhurbaşkanımızın adaylığı ikinci sefer olacaktır. Pekala başlar niçin karışıyor, makûs niyetleri olanları bir kenara bırakarak söylüyorum. Hukukçu olmayanlar yahut zayıf hukukçular çabucak 101. maddeyi okuyorlar. 101. unsur ikinci fıkrasında iki sefer seçilebilir diyor. 2014’te seçildi 2018’de seçildi bu iki keredir diyorlar. Gerçek hukukçulara hitap ettiği için o kanun metinlerinde değişiklik tarihleri muharrir.

Anayasada da muharrir, örneğin baktığımızda anayasanın rastgele bir unsuru değiştirildiğinde çabucak o fıkranın altına parantez açılır ‘şu tarihte şu sayılı kanunla şu cümle eklenmiştir’ der ve koyar o cümleyi. 101. unsura baktığımızda bu biçimde bir cümle var nerede var, 101. hususun en başında var. Çabucak parantez açılmış, demişki “2017 yılında yapılmış anayasa değişikliği falan tarihindeki ve falan sayılı kanunla bunun yedinci unsuru ile değiştirilmiştir. Bunun manası nedir, yani kolay bir hukukçu bunu anlar. Yani bu unsurun fıkraları değişmemiş, hususun tamamı değişmiş. Onun için unsurun başına koymuşlar değişti diye.

“Recep Tayyip Erdoğan iki kere seçildi’ söylemiş olduğinizde hukukçu olarak ‘hangi kanuna göre iki kere seçildi’ diye sorarım”

Fıkra değişse fıkranın başına koyuyorlar, cümle değişse cümlenin başına koyuyorlar. Unsur değişmişse hususun başına koyuyorlar. ötürüsıyla bu husus 2017’de değişmiş ve bu hususun Nisan 2018’de yürürlüğe girmesi kararlaştırılmış. Bu hususa bakılırsa cumhurbaşkanı bir sefer 24 Haziran 2018 seçimlerinde seçilmiş. Artık ‘Tayyip Erdoğan iki kere seçildi’ söylemiş olduğinizde hukukçu olarak ‘hangi kanuna nazaran iki kere seçildi’ diye sorarım. 101. husus anayasada. Biraz daha titiz olan hukukçular buna bakarlar. 101. husus 2007 yılında değişmiş. Bir anayasada referandum yapılmıştı. 101. Unsur 2007’de yürürlüğe girmiş ve 2018 Nisan ayına kadar yürürlükte kalmış. 2014 yılında seçildiği için cumhurbaşkanımız bu hususa bakılırsa bir sefer seçilmiş. Lakin Nisan 2018’de kalkmış o unsur, yeni bir husus gelmiş. Haziranda da bu hususa göre seçilmiş yani cumhurbaşkanı 2007 ile 2018 ortası yürürlükte olan 101’e göre bir kez seçilmiş, o 101’e nazaran ikinci sefer seçim kelam konusu değil yeni bir 101. unsura nazaran bir sefer seçilmiş.