‘Şiir kendisiyle yaşasın istiyordu’

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

MERHUM ÇİFTÇİ’NİN ‘İNSAN DOĞDUĞU YERE BENZER’İ RAFLARDA

Kültür-sanat dünyasının öncü isimlerinden şair ve muharrir merhum Dr. İrfan Çiftçi’nin daha evvel kitaplaşmamış şiirleri vefatının birinci yılında ‘İnsan Doğduğu Yere Benzer’ ismiyle yayımlandı. Artshop Yayıncılık etiketiyle raflarda yerini alan kitap merhumun şair dostları Ali Günvar ve Osman Hakan A.’nın editörlüğünde yayıma hazırlandı. Merhum şairin yakın dostu şair Ali Günvar “Kitapta yer alan şiirler fazlaca öncelerde yazdığı, birtakım yerlerde yayımlanmış şiirler lakin adeta hiç bir vakit kitap haline getirmek istemedi. Uygun bir şair olduğunu biliyordu ancak kendi kemâlâtına tam eremediğini düşünüyordu bence. Lakin, bana sorarsanız ermişti” dedi. Günvar, şairin kitap çıkarma kederinde olmadığı kanısını lisana getirerek “O, şiir kendisiyle yaşasın, gitsin istiyordu. Şiirin bir büyükten alınan ve diğerlerine verilen bir nefes olduğunu düşünüyordu, ki bana yazdığı ‘İstanbul’dan Âleme’ şiirinde bu net görülüyor. Şiirin bu tarafını epey önemsiyordu. Bence de yanlışsız olan bir niyet. Kendi periyodunda ortaya çıkmış bir sürü şiir üzere bir şiir daha istemiyordu diye düşünüyorum zira bu benim de yaşadığım bir histi. Bir sürü insan seninle şiir yazıyor, benzeri olacaksa ne gereği var diye düşünüyorsun” diye konuştu.