Sanatta sınıfta kaldık: 58 vilayette tiyatro yok

Hasan

New member
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sinema sanayisinin geliştirilmesine yönelik takviyeler ile sinema ve tiyatro salonlarına ait soru önergesine cevap verdi.

Bakan Ersoy karşılığında şu sözleri kullandı:

“Bakanlığımızın özel tiyatrolara yönelik kayıt sistemine göre, 2021 yılı prestijiyle 608 kayıtlı özel tiyatrodan 105 özel tiyatroda etkin tiyatro sahnesi bulunmaktadır. Bakanlığımızca 2020 ve 2021 senelerında animasyon sinema üretim, belgesel Sinema imal, çekim daha sonrası dağıtım ve tanıtım, kısa sinema imal, birinci uzun metraj kurgu sinema imal, ortak üretim, proje geliştirme, senaryo ve diyalog yazım, uzun metraj sinema film imal ve yerli sinema gösterim takviyesi çeşitlerinde toplam 431 projeye 95 milyon 978 bin TL dayanak sağlanmıştır. Ayrıyeten, koronavirüs salgınının tesirini sürdürdüğü 2021 yılında, müracaat yapılan tüm vilayetlerdeki 159 sinema salonuna ‘yerli sinema gösterimi desteği’ kapsamında 15 milyon 900 bin TL dayanak sağlanmıştır.

2020 ve 2021 senelerında, sinema alanındaki 183 kültürel, sanatsal aktifliğe ve meslek birliklerine ise 56 milyon 42 bin TL dayanak sağlanmıştır. bu biçimdece, 2020-2021 senelerında sinema kesimine toplamda 167 milyon 920 bin TL dayanak verilmiştir. 2021 yılı aralık ayı prestijiyle ise 396 sinema, faaliyetine etkin olarak devam etmektedir. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde, 23 vilayette kullanılabilir seviyede 54 tiyatro sahnesi bulunmaktadır.”

Ömer Fethi Gürer

‘RAKAMLAR İÇ AÇICI DEĞİL’

Ersoy’un deklare ettiğı bilgileri pahalandıran Gürer ise Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü bünyesinde yalnızca 23 vilayette tiyatro sahnesinin bulunuyor olmasının düşündürücü olduğuna dikkat çekti. Gürer “Özel tiyatro sahnelerinin ise yalnızca yüzde 20’ye yakını faal durumda. 600’den çok özel tiyatro sahnesinden 105’i aktif. Bu, ülkemizde tiyatronun geldiği nokta için değerli ve düşündürücü. Sayılar iç açıcı değil” tabirini kullandı.