Ölüler hafifçetirler tabutlar epeyce ağır…

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Türk tiyatrosunun duayenlerinden Ferhan Şensoy, tedavi gördüğü İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşama veda etti. 70 yaşındaki sanatkarın kalp damar hastalıkları ve teneffüs yetersizliği niçiniyle vefat ettiği öğrenildi.

Usta oyuncunun acı haberi kurucusu olduğu, Ortaoyuncular’ın Twitter hesabından “Tiyatromuzun kurucusu, ustamız Ferhan Şensoy’u, dün gece, bir müddetdir tedavi gördüğü hastanede, yapılan tüm müdahalelere karşın kaybetmiş olmanın derin hüznü içerisindeyiz. Tüm sevenlerinin başı sağolsun…” tabirleriyle duyuruldu.

‘BABAM UÇTU GÖKLERE’

Usta oyuncu Şensoy’un vefat haberinin akabinde eski eşi Derya Baykal toplumsal medya hesabından yaptığı paylaşımda “Ustamı, kızlarımın babasını kaybettik epeyce üzgünüz…” tabirlerini kullandı.

Sanatkarların kızlarından Müjgan Ferhan Şensoy babasına “Babam uçtu göklere…” kelamlarıyla veda ederken, Derya Şensoy “Çok lakin hayli üzgünüm. Seni seviyorum babacım” sözleriyle hüznünü lisana getirdi.

Şensoy için 2 Eylül Perşembe günü (yarın) saat 13:00’da Ses Tiyatrosu’nda merasim düzenlenecek. Usta oyuncunun cenazesi Teşvikiye Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakiben Zincirlikuyu Kabristanı’na devredilecek.

MUZO’YA SELAM SÖYLE

70 yaşında ortamızdan ayrılan Ferhan Şensoy, Türk tiyatrosundaki ‘Meddahlık’ geleneğinin de temsilcilerindendi. Şensoy, Münir Özkul’dan 36 yaşında aldığı Kel Hasan Efendi’nin kavuğunu 27 yıl taşıdıktan daha sonra Mart 2021’de vefat eden yakın dostu Rasim Öztekin’e devretmişti.

Rahatsızlığı niçiniyle Öztekin’in cenaze merasimine katılamayan Şensoy, kızı aracılığı ile gönderdiği mektupta yakın dostuna “Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne, buluşuruz gökyüzünde, sevinçli bir meyhanede” kelamlarıyla veda etmişti. İki dost 2005 yılında Pardon sinemasında bir arada rol almış, Şensoy senaryosunu da yazdığı sinemada İbrahim karakterini, Öztekin ise Muzaffer karakterini canlandırmıştı. Ömrüne 56 tiyatro oyunu, 10 sinema, 25 kitap sığdıran ve yüzlerce öğrenci yetiştiren Şensoy, tiyatro dünyasına 1970’de Devekuşu Kabare’de adım attı. 1972-1975 yılları içinde Fransa ve Kanada’da tiyatro eğitimine devam eden usta oyuncu 1975’te Montreal’de Ce Fou De Gogol isimli oyunuyla En Âlâ Yabancı Müellif mükafatını aldı. Biroldukça oyun ve televizyon dizisi, sinema sineması çalışmalarına imza atan Şensoy, 1980 yılında Ortaoyuncular ismiyle kendi tiyatrosunu kurdu.

Şensoy ayrıyeten tiyatrosunun bünyesinde Nöbetçi Tiyatro isimli bir gençlik kümesi kurarak, yeni tiyatro sanatkarlarının yetiştirilmesine katkıda bulundu. Şensoy, birinci sefer 7 Mart 1987’de oynadığı tek kişilik gösterisi ‘Ferhangi Şeyler’i de hayatı boyunca sahneledi.

‘USTAMIZI KAYBETTİK’

Şensoy’un vefat haberinin akabinde sanat dünyasından baş sıhhati iletileri arka arda geldi:

GENCO ERKAL: Muharrir, direktör, oyuncu, üretimci, el attığı her alanda yaratıcı, daima üreten bir tiyatro insanını, özgün bir lisan ve anlatım biçimi geliştiren gerçek bir sanatçıyı yitirdik. Ferhan Şensoy politik tiyatro yaptığından epeyce sevildiği kadar iktidarları rahatsız eden bir tiyatrocuydu.

CEM DAVRAN: Başınız sağ olsun, sabır diliyorum. Mahallemizin en şık delikanlısı, en hoş ağabeyi; bölümün daim olsun. Çok üzgünüm, fazlaca.

ŞEVKET ÇORUH: Ustamızı kaybettik.

NEDİM SABAN: Tiyatro sanatına yeni bir lisan, özgün bir ses getirmişti. Tiyatromuz en büyük devrimcilerinden birini kaybetti. Hiç kimsenin önünde eğilmeden, taviz vermeden yaşadı . Oyunları tabi ki oynanacak ancak ömrünü adadığı Ses 1885 tahminen de yok olacak.

AYŞENİL ŞAMLIOĞLU: Sen bir ömür eğilip bükülmeden, kelamını esirgemeden, dimdik durdun, özün kelamın bir oldu… Edebiyatımıza, tiyatromuza, hayatımıza kattıklarınla daima yaşayacaksın canım adam…

AHMET MÜMTAZ TAYLAN: Kül yutmaz mizahıyla tiyatromuzun dağarcığının gelişmesine unutulmaz katkıları olmuş bir ustayı kaybettik. Çok daha hoş günler görmeyi hak ediyordu. Parıltı ortasında yatsın.

MERT FIRAT: İlham olduğun, çığır açtığın meslek ömrümüzün medarı iftiharı, ustamız, dik duruşunla, hiç durmayan üretme azminle bizlere daima ışık oldun. Yattığın yer incitmesin, zamanın daima daim oldu daim olacak…

YILMAZ ERDOĞAN: Güle güle ustam. Öğrettiğin her söz için bin şükran…

Yerin cennet olsun.

NİLGÜN BELGÜN: Ahhhh Ferhan Şensoy’u kaybetmişiz epey ancak fazlaca üzgünüm. Yeri cennet olsun canım arkadaşımın.

‘DAİMA GÜLÜMSEYEREK HATIRLAYACAĞIZ’

Siyaset dünyası da usta oyuncu Ferhan Şensoy’un vefat haberinin akabinde kederlerini lisana getirerek, sevenlerine baş sıhhati diledi:

KEMAL KILIÇDAROĞLU: Tiyatromuzun değerli üstadı Ferhan Şensoy’un vefatını derin bir keder ile öğrendim. Ülkemiz büyük bir sanatkarını kaybetti. Ailesine, sevenlerine, sanat topluluğuna, ülkemize başsağlığı diliyorum.

BİNALİ YILDIRIM: Sinema ve tiyatro dünyamızın usta sanatkarı Ferhan Şensoy’a Allah’tan rahmet; ailesi, yakınları ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

MEHMET NURİ ERSOY: Tiyatro ve sinema dünyamız büyük bir çınarını kaybetti. Ferhan Şensoy’un vefatını derin bir kederle öğrendim. Kederli ailesi ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyorum.

MERAL AKŞENER: Hayat verdiği kıssalar ve karakterler ile Türk sinema ve tiyatrosunda unutulmaz izler bırakan, ülkemizin değerli üstatlarından Ferhan Şensoy’un vefatını hüzünle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, ailesine ve sevenlerine başsağlığı diliyorum.

ALİ BABACAN: Çok üzgünüm. Türkiye büyük bir sanatkarını kaybetti. Başımız sağ olsun. Ferhan Şensoy’u sürekli gülümseyerek hatırlayacağız.

EKREM İMAMOĞLU: Tiyatromuzun duayeni Ferhan Şensoy’u kaybetmenin derin hüznünü yaşıyoruz. Klasik tiyatronun yarınla kuvvetli bağını kurmuş fazlaca pahalı bir sanatçımızdı. Rahmet diliyorum.

MANSUR YAVAŞ: Türk tiyatrosu ve sinemasının duayen ismi Ferhan Şensoy’un hayatını kaybettiğini kederle öğrendim. Merhuma Allah’tan rahmet, sevenlerine ve sanat topluluğuna başsağlığı ve sabır diliyorum.

SEMA SİLKİN ÜN: Kavuğunu devrettiği Rasim Öztekin için vefatında “Bir gün ben de uçup geleceğim gökyüzüne” demişti. Artık onların buluşma vakti. Tiyatromuza sayısız oyunu ve yetiştirdiği öğrencileri miras kaldı. Dostlarının, tiyatroseverlerin başı sağolsun.