Müellifinin acısını dindiren bir güz sonatı…

Hasan

New member
TANER AY

‘Güvercin’ birinci harfinden son noktasına kadar gerçek bir öyküdür. Tunç, ‘Güvercin’i ‘Bütün Dünya’ mecmuası için yazmıştı. Ancak, bu öyküden daha sonra uzun yıllar boyunca öteki bir kıssa yazmadı. Tahminen de yazmak acısını dindirmek yerine daima kanatmaya başlamıştı ve o yüzden yazmamak üzere bir kaçışa sığınmıştı.

2015 yılında tesadüfen Tunç’un ‘Bodrum Gündem’de öykülerinin yayımlanmaya başlandığını öğrendim. Onun yazmaya bir daha dönüşüne hayli sevindiğimden buradaki kıssalarının takipçisi oldum. Ayrıyeten, yaşamadıklarını yazıp ahkâm kesenlere, lisanımızı ‘Supeer’ meseladeki üzere ‘çağdaş’ yorumla konuşanlara, ‘ferragamo’ marka pabuçlarını burunlarımıza uzatarak birkaç lisandan ‘ekonomi’ satanlara yahut ‘Çugaşvili’ bıyıklarını kazıtmakla ‘yuppie’ olduklarını sananlara inat, Tunç’un kıssalarının daha fazla sayıda okura ulaşması gerektiği kanısındaydım. Bu niçinle kıssaları bir an evvel kitaplaşmalıydı. Bizim kuşağımız artık 60’lı yaşların ikinci yarısını yaşamaya başladığından, ‘Ters Köşe Hikâyeler’i bir ‘güz sonatı’ olarak değerlendiriyorum. Ayrıyeten, ‘57’li nesilden olup da, ‘Ters Köşe Hikâyeler’i okuyan her insanın kitapta kendi öyküsünden de bir fazlaca şey bulacağına inanıyorum. Bu ortada, kitabın kapak dizaynını da, Ergin Emir’in kapak illüstrasyonunu da hayli sevdiğimi belirtmeliyim…

BU ÖĞRETMEN GENÇLERE KİTAP ŞUURU AŞILIYOR

Oğuzhan Saygılı ise Gaziantepli bir öğretmen muharrir kardeşimiz. Kendi tabiriyle, 20 yaşına kadar kitaplarla ortası pek âlâ olmamış. Lakin, 20 yaşından daha sonra, biraz da ağabeyi Hasip Saygılı’nın tesiriyle, her mevzuda daima okumaya başlamış. 30’unda eline kalemi almış, 35’indeyse okuduğu kitapları yurdun her yerinde kitlelere anlatmaya ve onlara yorumlamaya karar vermiş.

Bu emelle Gaziantep’te ‘Okuduğumuz Kitapları Anlatıyoruz’ isimli kitap sohbetlerinin ve okunmaları şartıyla ‘Kitap İkram Ediyoruz’ kampanyalarının öncülüğünü yapmış. Okuduğu kitaplara ait yazıları Ulusal Devlet, Erzurum, Kayseri Erciyas ve Gaziantep Oluşum üzere gazeteler ile Töre ve Türk Yurdu mecmualarında yayımlanmış. Bu yazılardan yaptığı derlemenin ikinci cildi olan ‘Kitaplarla Söyleşi-2’ ise, geçtiğimiz yıl üçüncü baskısını yaptı.

Post Yayın Dağıtım’dan çıkan kitabın en ilgi alımlı kısımlarından biri Elif Yavaş’ın Saygılı ile yaptığı kapsamlı söyleşi. Kitapseverler bu söyleşide Saygılı ve arkadaşlarının kitap okutmak ve gençlere kitap armağan etmek için nasıl karıncalar üzere çalıştıklarının kıssasını bulacaklardır.

Onların faaliyetlerini, Adnan Şenel’in, ‘Kitap okutturma faşizmi’ espirisiyle tanımladığını Yavaş’ın söyleşisinden öğrendim. Kitap tutkusunu ve kitap okutmayı Soğuk Savaş yıllarının kavramlarıya sınıflandırmayı hakikat bulmadığımdan, Saygılı kardeşim, ‘Kitap Şuuru’ etkinliklerini belirttiğim çizgiden hiç sapmadan sürdürmeleri teklifimi bir ağabey nasihatı olarak kabûl etsin. Şayet, belirttiğim çizgiden sapmazlarsa, zıt köşeye yatırdıkları büyük kentlerdeki aydınlara bile yeni kapılar açacaklardır. Saygılı ve arkadaşlarının ‘Kitap Şuuru’ isimli aktifliğin çatısı altında hangi kitapları okuyup armağan ettiklerini merak edenlereyse, ‘Kitaplarla Söyleşi-2’ fikir veriyor…