Marvel’s Guardians of the Galaxy – İnceleme: “Yılın sürpriz oyunu”

XeaeX

New member
Marvel markasının bilhassa son 10 yıldır büyük bir popülerliğe kavuştuğunu hepimiz biliyoruz ve görüyoruz. Genelde sinema dalında gördüğümüz Marvel, son birkaç yıldır oyun tarafında da çoğunlukla karşımıza çıkmaya başladı. Ne yazık ki geçtiğimiz yıl çıkış yapan Marvel’s Avengers, oyuncuları hayal kırıklığına uğrattı. Bu hayal kırıklığının akabinde da geçtiğimiz aylarda E3 2021 esnasında Marvel’ın yeni oyunu Marvel’s Guardians of the Galaxy duyuruldu. Oyunun duyurulması ile birlikte bir daha toplumsal medyada eleştiren bir üretim oldu. Fakat niye bilmiyorum lakin ben bu oyunu duyurulduğundan bu yana merakla bekliyorum. Aslında sebebini biliyorum, tek bir karakteri yönetecek olmamız ve kıssa odaklı olması beni bu oyunun içine çekti. Bir öbür öge da çizgisel bir yapıya sahip olmasıydı. Tüm bunların olması Marvel’s Avengers’tan daha farklı bir oyunla karşılaşacağımızı gösteriyordu ve o denli de oldu.

Yayıncılığını Square Enix’in yaptığı, geliştiriciliğini ise Eidos Montreal’in yaptığı Marvel takımı Guardians of the Galaxy, geçtiğimiz günlerde çıkışını yaptı. Dediğim üzere fazlaca beklenen bir oyun değildi zira makûs olacağı düşünülüyordu. Lakin benim bu oyundan beklentim bulunmasına karşın oynadığım şey beni mutlaka tatmin etti. Biraz daha ayrıntılı bakalım.

Diyaloglar Dayanılmaz

Şayet Guardians of the Galaxy sinemalarını izlediyseniz biliyorsunuzdur, karakterlerin hepsinin bir ortada olduğu birçok sahne eğlenceli. Bu oyun da bu biçimde. Orta sahnelerde, oyunun içerisinde ve özetlemek gerekirse her kısımda oyun diyalog manasında hayli eğlenceli ve komik. Oyunun yaptığı en uygun şey katiyetle eğlenceyi, karakterler ve diyaloglarla hayli hoş hissettiriyor. Oynanış olmadan bile bu haliyle izlemek keyif verir.

Diyaloglardaki bu durum da olağan olarak oyunun öyküsüne yansıyor. Kısa bir vakit diliminde geçen bir daha eğlenceli bir kıssa. Başta epeyce sıradan ilerleyen lakin daha sonrasında işlerin biraz daha ciddileştiği fakat karakterlerin hiç ciddileşmediği bir senaryo. Guardians of the Galaxy seviyorsanız bu öyküden de tatmin bir biçimde ayrılacaksınızdır.

Oynanış

Oyunun duyurulmasından bu yana en büyük kasvet oyunun oynanış kısmıydı. Zira bundan evvelki örnek büsbütün para kazanmak üzerine heyeti olan bir üretimdi. Lakin bu oyunda yalnızca tek bir karakteri denetim ediyoruz ve RPG ögeleri barındırmıyor. Bu yüzden de sanki sıkıcı olacak mı sorusu başımızdaydı. Lakin bu tarafta da ortaya çıkan sonuç tatmin edici düzeyde. Oyunda sadece Star Lord isimli ana karakter denetim ediyorsunuz. Lakin öbür karakterlere de buyruk vererek güçlerini kullandırtabiliyorsunuz. Ana karakterin klasik hücum dümdüz ateş etmek, bir de element atışı var onda da buz üzere farklı atış gücüne sahip oluyorsunuz. Bir de her siz dahil her karakterin 4 farklı gücü oluyor. İşte öteki karakterlerin denetimi bu kısımda başlıyor.

Karakterlere yalnızca bu güçlerini kullanmaları için buyruk verebiliyorsunuz. Bu güçlere göre de kendi hücum kombonuzu yapabiliyorsunuz. Bu güçleri de epeyce çeşitli olmayan bir biçimde özelleştirebiliyorsunuz. Oyun bu çeşitlilikle katiyen bir noktada yenidena binerdi lakin oyun yenidena binmeden bitiyor. Yani oyun size verdiği müddette kâfi çeşitliliği sunuyor.

Çizgisel Bir Oyun

Hakikaten son birkaç yıldır açık dünya oyunu oynamaktan inanılmaz sıkılmıştım. Anlamsız yan vazifelerle ve karakteri geliştirmekle o kadar uğraşmak zorunda kalıyoruz ki oyunun cümbüşü kaçıyordu. Bu oyunun bana nazaran en büyük artısı da bu: Çizgisel olması. Bu sayede yalnızca cümbüşe odaklanıyorsunuz ve “Acaba şurada sağa dönseydim ne bulurdum?” demiyorsunuz.

Oyun hatta sizi vakit zaman sıkabilecek bu çizgiselliği de bir daha diyaloglarla bozuyor. Oyun içerisinde karakterler vakit zaman konuşuyorlar. Bu konuşmalar kimi vakit öylesine olurken kimi vakit de oyunun gidişatını değiştirebiliyor. Sizin de verdiğiniz karşılık bu gidişatın kararınu belirliyor. Bu yüzden bu çizgisel üretime vakit zaman müdahale edebiliyorsunuz ve daha da oyunun içine giriyorsunuz.

Ses ve Görsellik

Görsellik ve ses ise oyunun katiyen başarılı olduğu bir öteki nokta. Görsellik kısmında farklı gezegenlere gittiğiniz için daima farklı usulde dizaynlar görüyorsunuz ve uzayda olduğunuzu hissediyorsunuz. Karakterlerin sinemalardaki üzere dizaynlara sahip olmaması da bence bir artı. MCU ortasında olduğunuzu düşünmeden bağımız bir içerik deneyimlediğinizi hissediyorsunuz. Şayet ortalama üstü bir PC’ye de sahipseniz performans manasında da pek bir sorun yaşamadan oyunu oynayabilirsiniz. RTX 2060’lı bir PC ile genel olarak 40 FPS – 70 FPS içinde değişen bir performans aldım. Lakin epeyce az de olsa 20’lere düştüğü oldu.

Sesler ise sanıyorum ki birçok oyuncunun beğendiği kısım. Oyunun telifi için belirli ki bir çok para harcanmış zira 80’lerden klasik biroldukça şarkıyı oyunda duyabiliyoruz ve en kritik anlarda o müzikler çalıyor. Bu şekil olayları genelde pek görmeyiz bu yüzden katiyen oyuna ekstra bir hava katmış.

Sonuç olarak ben bu oyunu bekliyor olmama karşın beklediğimi buldum. Yaklaşık 15 saatlik keyifli, sıkılmadığım bir vakit geçirdim. Oyunu, açık dünya oyunundan sıkılan fakat yüksek yapımlı bir oyun arayan herkese önerebilirim. Fiyat konusunda ise pek bir şey demek mümkün değil. Evet, oyunun fiyatı yüksek fakat genel olarak ülkemizdeki her şeyin fiyatı yüksek. Bu yüzden oyunu öbür oyun fiyatlarıyla kıyaslamak gerekiyor ki bence o tarafla kıyasladığımızda ortalama bir fiyata sahip oluyor. Bu yüzden fiyatı pahalandırmak size kalmış.

0 puan için her şeyiyle makûs rezalet bir oyun, 10 puan için eksiksiz muazzam bir oyun ve 5 puan için de ortalama bir oyun dersek, Marvel’s Guardians of the Galaxy için puanım 8.2 olur.