Londra’da sanatın nabzını artık Türk yönetici tutacak

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Dünyanın önde gelen sanat merkezlerinden Londra’daki Çağdaş Sanatlar Enstitüsü’nün (ICA) yeni müdürü Bengi Ünsal oldu. Ünsal ayrıyeten, 55 yıl daha sonra ICA’da yönetici olarak nazaranv yapan birinci bayan olacak. ICA Lideri Wolfgang Tillmans tarafınca bakılırsave atanan Ünsal, ICA’nın görsel sanatlar, sinema ve eğitim programları etkinliklerinin yanı sıra canlı performans üretim çalışmalarını da şekillendirecek. Ünsal’ın bakılırsave atanması ICA’nın Twitter hesabından “Yeni bir direktörümüz var! Bengi Ünsal son 55 yıl ortasında ICA’nın yöneticisi olarak bakılırsav yapan birinci bayan olacak. ICA’nın tarihli bu değerli anda, 75. yıl dönümümüzde Bengi’nin bize katılmasından dolayı hayli heyecanlıyız” sözleriyle duyuruldu.

YÜREKLİ SANATKARLARIN MESKEN SAHİBİ OLACAK

Ünsal ise misyona atanmasına ait hislerini şu sözlerle paylaştı: “Dünyanın en ikonik ve ilerici çağdaş sanat tertiplerinden birine katılmaktan inanılmaz gurur duyuyorum. İş, ömür, dünya ve temasımız hakkında bildiğimiz her şeye meydan okuyan bir periyottan geçiyoruz. bu biçimde bir sorgulama periyodunda, kültür, sanat ve söz alanının, her şeyi anlamlandırmamıza yardımcı olmak için korunması hayati değer taşıyor. Kültür kurumlarımızın, sanatkarların tam da bunu yapmasına müsaade veren platformlara gereksinimimiz var.”

ICA’nın kelamını ettiği sanatkarlara bir yuva olacağına inandığını belirten Ünsal, “Sonuçta bu, ICA’nın mirasıdır. 75 yıldır Independent Group’tan müzisyenlere, sinema yapımcılarına ve düşünürlere kadar burası, sanatkarların yürekli olabileceği ve statükoya meydan okuyabileceği bir yer oldu. Geleceğini bağımsız, çağdaş sanat ve kültür için bir platform ve global olarak kültürel tabirin en son meskeni olarak şekillendirmek için yeni meslektaşlarımla bir arada çalışmayı dört gözle bekliyorum” dedi. ICA Lideri Wolfgang Tillmans ise şunları söylemiş oldu: “Meslektaşlarım ve ben, Bengi’nin ICA tarihli bu değerli anda bize katılmayı kabul etmesinden dolayı epeyce heyecanlıyız. Bengi, tüm sanat formlarında ve binamızın tüm alanlarında bir programı nasıl şekillendireceğine dair fikirlerini, planlarını geliştirmeye ve paylaşmaya şimdiden başladı ve burada kök salmış bir programla tertibi multidisipliner altın çağına geri götürdü. ICA’ya ne getireceğini görmek için sabırsızlanıyorum.” Ünsal, ICA’daki vazifesine Mart 2022’de başlayacak.

TÜRKİYE’DEN AVRUPA’YA UZANAN BİR MUVAFFAKİYET ÖYKÜSÜ

İstanbul Üniversitesi İşletme mezunu Ünsal, sanat dünyasındaki mesleğine 1994’te kurulan ve Türkiye’deki birinci yabancı müzik yayını yapan televizyon kanalı Number One TV’de adım attı. Ünsal, Number 1 TV Yabancı Müzik Yöneticiliği, Universal Music Eser Sorumlusu, 36:42 Events Company Yöneticiliği, Charmenko’da yöneticilik yaptıktan daha sonra, 2005’te İKSV’de İstanbul Caz Festivali’nde Yönetici Yardımcısı olarak çalışmaya başladı. 2007’ye kadar şenlikteki vazifesini sürdüren Ünsal, 2007-2009 yılları içinde Müspet Müzik bünyesinde bulunan Doublemoon Records’ta Genel Müdür olarak çalıştı. Ağustos 2009’da İKSV bünyesindeki Salon’un Yöneticilik durumuna gelen Ünsal, 2016’da buradan dünyanın en büyük kültür sanat merkezlerinden Londra’daki Southbank Centre’a ‘kıdemli aktüel müzik yöneticisi’ olarak transfer oldu. Buradaki nazaranvi boyunca 200’den çok çağdaş performans programından sorumlu olan Ünsal, ayrıyeten kentin en kıymetli şenliklerinden Meltdown Festivali’ni de yöneten isimler içindeydı.