İrfan Çiftçi’nin ismi Eyüpsultan’daki parkta yaşayacak: Hoş beşerler biriktirmek kadar hoşu yokmuş

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Şair, müellif ve akademisyen Dr. İrfan Çiftçi’nin ismi vefatının ikinci yılında Eyüpsultan Belediyesi tarafınca yaşadığı sokaktaki parka verildi. Çiftçi’nin ismi artık Eyüpsultan’da ikamet ettiği Barika sokakta bulunan ve kalp krizi geçiren merhumun Temmuz 2020’de çabucak yanı başında son nefesini verdiği parkta yaşayacak. Eyüpsultan Belediyesi, bu manalı çalışmasını 21 Nisan akşamı İrfan Çiftçi Parkı’nda düzenlediği bir iftar programıyla taçlandırdı. Eyüpsultan Belediye Lideri Deniz Köken, merhumun eşi Dr. Aylin, kardeşi Dr. Engin, oğlu Metehan Çiftçi ve dostu Mükremin Atmaca’nın konut sahipliği yaptığı davete Çiftçi’nin yüze yakın dostu katıldı. Parkın açılış programı hayatı boyunca birfazlaca dostlukların kurulmasına da vesile olmasıyla tanınan Çiftçi’nin anısına yakışır biçimde gerçekleşti.

İSMİ BİR KÜLTÜR SANAT YERİNE DA VERİLECEK

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan gecede konuşan Belediye Lideri Köken, “Hayat enteresan bir biçimde ilerliyor, kimimiz geliyor kimimiz gidiyor. Bu akşam fark ettim ki asıl olan hayatta hoş beşerler biriktirmekmiş. İster varlıklı olun ister yoksul, hoş beşerler biriktirmek kadar hoşu yokmuş. İrfan Çiftçi’nin bu akşam burada olan dostlarının verdikleri emek bizim yaptığımız işin yanında fazlaca daha büyük. Hoş dostlar biriktirmek problemini bir sefer daha idrak etmiş oldum. bu biçimde hoş bir çalışmaya aracı olmaktan memnuniyet duyuyorum” sözlerini kullandı. Köken, ayrıyeten Çiftçi’nin ismini ileriki vakit içinderda Eyüpsultan’da bir kültür sanat yerine verileceği muştusunu de vererek, çalışmaların sürdüğünü kaydetti. Davet, Belediye Lideri ve merhumun eşi Aylin Çiftçi’nin İrfan Çiftçi Parkı açılışını gerçekleştirmesiyle son buldu.

ÖLMEDEN EVVEL MEVTİNİ YAZDIĞI ŞİİR

Kelamlarına “Bugün bizim için güç ve hoş bir gün, hislerimizi tabir etmek epey zor” cümlesiyle başlayan merhumun eşi Dr. Aylin Çiftçi, “Kendisi bu sokağı, Eyüpsultan’ı, İstanbul’u fazlaca seven bir insandı. Dileği her vakit buraları yaşatmaktı” diye konuştu. Dr. Çiftçi, eşinin isminin parka verilmesini sağlayan Belediye Lideri Köken ve takımına, dostu Mükremin Atmaca’ya teşekkür etti. Dr. Çiftçi kelamlarına şöyleki devam etti: “İrfan beyefendi, bu parkın çabucak kenarında, sokaktaki şu ağacın altında son nefesini verdi… Biliyorsunuz, ömrü boyunca şiirlerini kitaplaştırmamıştı. Kitabı vefatının akabinde yayınlandı. Şiirleri toplarken vefatından yıllar evvel yazdığı ‘Sesimde İncir Ağacı’ şiirini okuduğumda bu şiirde adeta kendi vefat anını anlattığını görür görmez inanamadım.” Şiiri gözyaşları ortasında okuyan Dr. Çiftçi’nin seslendirdiği şiirde merhumun yazdığı birinci iki dizede yer alan şu satılar davette bulunan bütün dostlarını da duygulandırdı: “yaşamımdan nefesin savuştu baba/Eyüpsultan’da öldüm bir öğlenin sırtında.”

‘İÇTENDİ, YANINDAN AYRILMAK İSTEMEZDİNİZ’

Davette biroldukça dostu da kelam alarak, İrfan Çiftçi için şu cümleleri sarf etti:

EDİBE SÖZEN: İrfan hoca akademide mesai arkadaşımda, Kızlarağası Medresesi’nde bir gönül insanıydı. Geleneğin son temsilcilerinden bir tanesiydi.

ADNAN ÖZER: Çok hülyalarımız vardı, her mevt erken ancak ismi burada yaşayacak. Bir şairin isminin bir parka verilmesi hayli değerli, devamı gelsin. bu biçimde keyifli ölürüz.

LÜTFİ ŞEN: Ben şöyleki özetliyorum kendisini, İrfan Çiftçi ile birebir fikirde olduğunuzda ondan fazlaca şey alırsınız lakin karşı fikirde olduğunuzda da size epey şey öğreten bir tanesiydi.

CAFER TUNÇ: İrfan’la karşılaştığımızda bütün renkler ve anılar gözyaşı üzere dökülürdü. Çok içtendi, ayrılmak istemezdiniz yanından.

ALİ GÜNVAR: Manevi kardeşim her şeydilk evvel. Daima birbirimizi arar, görürdük. ömrümde o kadar ağır bir yeri var ki, adeta hiç gitmemiş üzere hala daha onunla yaşıyorum.

İBRAHİM KİRAS: İrfan’ı anlatmaya saatler yetmez… Bu sofrada bizi bir ortaya getirenlere ve bu hoş vakti yaşatanlara hayli teşekkür ediyorum. İrfan’ın yanı başında son nefesini verdiği bu parka isminin verilmesi bizi epeyce keyifli etti. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

İRFAN ÇALIŞAN: Bende bıraktığı en büyük şey Eyüpsultan sevgisiydi. Anısını yaşatmak için elimizden gelen uğraşı göstermeye devam edeceğiz..

MEHMET YALÇIN YILMAZ: Benim için en değerli tarafı yolculuklarımızdır. birlikte yurt haricinde trenlerde uzun yollar gittik. Her hali öteki, yol hali apayrıydı. Bakü’de bakılırsav yaparken Bakü metrosunda müzik söyleyen gençlere harçlık verir, Türkçe müzik söylemelerini isterdi. Keşke Karabağ’ı görseydi lakin Karabağ’da hayli emeği var onu söyleyebilirim.