İBB 245 yıllık Saint Pierre Han’ı restore edecek

Hasan

New member
İstanbul’un en eski finans merkezi olarak bilinen Beyoğlu’ndaki Saint Pierre Han (Sen Piyer Han) bir daha hayat buluyor.

Saint Pierre Han için İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı iş birliği ile harap halinden kurtarılacak.

İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı içinde “St.Pierre Han Onarım Projesi Tanıtım Programı” kapsamında protokol imzalandı. St. Pierre Han içerisinde gerçekleştirilen imza merasimi; İBB Lideri Ekrem İmamoğlu, İBB Genel Sekreter Yardımcısı Becerikli Polat ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı Lideri Enver Yücel’in iştirakiyle gerçekleştirildi.

EŞSİZ BİRİKİM GELECEĞE TAŞINMALI:

St.Pierre Han’ın İstanbul için değerine dikkat çeken İmamoğlu, “bu biçimdesi bir yerin, bu biçimdesi bir tarihi alanın süratlice kente kazandırılması gerekiyordu” dedi. Bu kapsamda, İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı içinde fazlaca süratli bir iş birliği gerçekleştirildiğini aktaran İmamoğlu “Biroldukça kenti tahlil ettiğimizde, baktığımızda bunu hissedebiliyorum. Bu esaslı tarih ve o eşsiz birikim, eşsiz kültür, âlâ yönetilme ve geleceğe bu manada epey sağlıklı bir biçimde taşınmalı. Bu manada miraslarımızı korumak, tekrar hayata kazandırmak ve gelecek jenerasyonlara aktarılması sorumluğumuz var” tabirlerini kullandı.

BEYOĞLU’NA ÖZEL VURGU:

İmamoğlu, Pierre Han onarımında 3 ana gaye olacağını kaydeden İmamoğlu “Geçici ve kalıcı stant salonları olacak. Kütüphane, atölyeler ve kültürel aktiflik alanlarının bilhassa İstanbul kültür-sanat hayatında fazlaca kıymetli bir yeri olacağını şimdiden görüyorum” dedi. Beyoğlu’nu ve İstiklal Caddesi’ni fazlaca önemsediklerine vurgu yapan İmamoğlu, şunları söylemiş oldu: “Eşsiz bir İstanbul görünümü sunan, fakat İstanbullular tarafınca kullanılamayan Metrohan’da da şu anda onarıma devam ediyoruz. olağanüstü bir yapı. İstiklal Caddesi’nde başlayan bu canlılığı da Galata bölgesine taşımış olacağız. beraberinde Haliç, her istikametiyle bizim için değerli.

OSMANLI BANKASI’NA MESKEN SAHİPLİĞİ YAPTI:

Konuşmaların akabinde, Polat ve Yücel içinde, İmamoğlu’nun şahitliğinde, onarım emelli protokol imzalandı. St.Pierre Han, İBB ve Bahçeşehir Uğur Eğitim Vakfı içinde imzalanan protokol ile restore edilecek. Onarım çalışmaları tamamlandıktan daha sonra, kültür sanat merkezi olarak İstanbullunun kullanmasına açılacak. 1771-1775 yılları içinde Fransızlar tarafınca inşa edilenİstanbul’un en değerli tarihi sokaklarından birinde yer alan St. Pierre Han, uzun yıllar Fransız tüccarlarını ağırladı, 1863’te de Osmanlı Bankası’na mesken sahipliği yaptı. İçinde 14’üncü yüzyıldan kalma izler de taşıyan konsoloslukların, ofislerin yer aldığı, Mimarlık Odası’nın da temellerinin atıldığı han, İstanbul’un kozmopolitliğini gösteren en değerli yapılardan biri olarak ehemmiyetini koruyor. Son senelerda tahribata uğrayan ve bakımsız kalan 3 katlı, 66 odalı bu yapı, sanatın evrenselleşmesi için Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvarı’na da konut sahipliği yapacağı belirtiliyor.