Gaziantep’ten gelen ‘Türk Efsaneleri’

Hasan

New member
TANER AY

Türkiye’de 1960-1980 içindeki yirmi yıllık sağ-sol çatışmasının, periyodun siyasî mecmualarının kapsamlı bir incelemeleri yapılmadan yazılamayacağını düşünüyorum. O senelerda, sağdan ve soldan yüzlerce mecmua yayımlandı lakin, İstanbul’da ve Ankara’da çıkanların haricindekilerden birçoklarını bilmiyoruz. Sıkı bir mecmua takipçisi olmama rağmen, Mehter mecmuasını birinci kez duydum. Bu niçinle, 9 Kasım 1964 ile 2 Şubat 1965 içinde Gaziantep’te 12 sayı çıkan ‘milliyetçi’ Mehter mecmuası üzerine Ahmet Şahin kardeşimin yaptığı araştırmayı fikir ömrümüze fazlaca değerli bir katkı olarak değerlendiriyorum. Ahmet Şahin’in ‘Unutulmaya Yüz Tutmuş Ağır Adımlı Bir Yürüyüş: Mehter Dergisi’ başlıklı kitabı, Post Yayın Dağıtım’dan çıktı. 260 sayfalık bu kitabın 67’nci sayfasından itibaren Mehter mecmuasının 12 sayısının da tıpkı basımları bulunduğu için, mecmua araştırmacılara ve akademisyenlere bir kaynak eser olacaktır. 1964 yılında çıkan Mehter, yazı ve şiirleriyle, günümüzün ‘milliyetçi’ takımlarına çok ‘hafifçe’ gelecektir ancak, mecmuanın, o devrin taşrasındaki milliyetçilerin ideolojik açıdan hangi düzeyde olduklarına ışık tutması açısından kıymetli bir kaynak olduğu kanısındayım. Bu vesileyle, Ahmet Şahin’in Çelebi mecmuasının genel yayın direktörü olduğunu da belirteyim.

Gaziantep’te yılda üç sayı çıkan mecmuanın son sayısında ‘Türk Efsaneleri’ belgesi yapılmış. Mehmet Gültekin’in ‘Altay Masal ve Efsanelerinde Şamanlık Ögeleri’ ile Gülenay Pınarbaşı’nın ‘Anadolu Efsanelerinde Bayan Tipi ve Ermiş Kadınlar’ başlıklı makaleleri ilgimi çeken birinci incelemeler oldu. Belgeyi merâk edenler, [email protected] adresinden mecmuayı temin edebilirler.

Ahmet Şahin, sanırım Oğuzhan Saygılı ile ‘Kitap Şuuru’ faaliyetlerinde de aktif bir isim. ‘Kitap Şuuru’ faaliyetlerine daha evvel KARAR’da Oğuzhan Saygılı’nın kitabını tanıtırken değinmiştim. ‘Kitap Şuuru’ yalnızca köylere kadar gidip kitap okumaları yapmıyor, taşrada çıkan bir fazlaca kitaptan bizleri haberdar edip, onların kitaplıklarımıza girmesini sağlıyor.

Türk Ocakları Mersin şubesi ile Mersin Toroslar Belediyesi’nin yayımladıkları ‘İstiklâlinin 100. Yılında Mersin’ kitabını da bana ‘Kitap Şuuru’ gönderdi. İbrahim Bozkurt’un, Hakan Akdağ’ın ve Abdullah Elcan’ın editörlüğünü yaptıkları ‘Mersin’ kitabında birbirinden kıymetli bir epey inceleme bulunuyor. Fakat ben birinci olarak Yavuz Sinan Ulu’nun ‘Güney Cephesinin Romana Yansıması: Namus’ başlıklı yazısını okudum. Zira bir türlü bulamadığım ve okuyamadığım ‘Namus’ romanı Mersin’in Arslanköy’ünde geçiyor.

Eski ismiyle Efrenk, Ulusal Mücâdele’den daha sonraki ismiyle Arslanköy, baba tarafımdan memleketim. Yavuz Sinan Ulu’nun nefis yazısından daha sonra Hayati Tek’in 2019 yılında çıkan ‘Namus’ isimli romanını daha da daha da merâk etmeye başladım. Umarım bir gün bulup okurum.

Birebir şeyleri Uğur Becerikli’nin ‘Karboğazı Zaferi, 44 Kahraman’ romanı için de söyleyebilirim. Dayanak Yayınları’ndan 2019 yılında çıkmasına rağmen niçinse bir türlü bulamadığım bu roman için de Gürhan Çopur yazmış. özetlemek gerekirsesı, ‘Mersin’ kitabının her aydının kitaplığında kesinlikle bulunması gerektiğini söyleyebilirim. Kar kış demeden köylere kitap okumasına giden ve bizlere bir epeyce kitabı tanıtan ‘Kitap Şuuru’ gönüllülerine de bir defa daha muvaffakiyetler dilerim. Uygun ki varlar…