Eski THK Lideri Erdoğan Karakuş: Rus yangın söndürme uçakları Türkiye için uygun değil

TasFirin

New member
Eski THK Lideri Erdoğan Karakuş: Rus yangın söndürme uçakları Türkiye için uygun değil Ege ve Akdeniz’de birbiri arkasına çıkan orman yangınlarıyla birlikte söndürme uçaklarının durumu tartışması bir daha alevlendi.

Karakuş’a nazaran, bu uçakların gövdeleri hayli uzun ve bu niçinle bilhassa Akdeniz’in engebeli coğrafyasında hareket yapabilme ve alçaktan uçabilme yetenekleri epey kısıtlı. Karakuş bu uçakların yüksekten uçmak zorunda kaldığı için boşalttığı suyun gayeye ulaşmadan buharlaştığı görüşünde.

Sözcü muharriri Uğur Dündar’ın bugünkü köşesinde görüşlerine yer verdiği Karakuş, şu görüşlerini aktardı:

“2002 yılında Marmaris’te çıkan orman yangını, helikopterlerle söndürülmeye çalışılıyordu. Lakin tüm gayretlere rağmen yangın ilerleyince, devrin Orman Bakanı Sami kuvvetli, THK Lideri olarak beni arayıp yardım istedi. Kendisine helikopterleri çekmesini, zira helikopterlerin pervaneleriyle çam kozalaklarını fırlatarak yangını sıçrattıklarını söylemiş oldum. Dediğimi yaptılar. Biz de hala hangarlarda çürütülmekte olan uçaklarımızı gönderdik ve kısa müddette yangını söndürdük!..”

Her yıl yapılan ihalelerle yangın gayretinde başarılı sonuç alınamayacağnı tabir eden Karakuş,“Bir yıl için ihaleyi kazanan firma, gelecek yıl kazanma garantisi bulunmadığı için yatırım yapmıyor!.. Kâr asıl emel olunca, muvaffakiyet sağlamak da zorlaşıyor!..” diyor.

Karakuş, orman yangınlarıyla uğraş konusunda da şu tahlil teklifinde bulundu:

“Bu gayret Yunanistan ve biroldukça ülkede olduğu üzere, Türk Hava Kuvvetleri’ne bırakılmalı. Türk Hava Kurumu hangarlarında duran uçakların bakımları yapılıp devreye sokulmalı. Geliştirilen HÜRKUŞ uçaklarının da bir kısmı, bu gayeye uygun üretilmeli…”

Yazının tamamını okumak için tıklayın.