Erdoğan: Rektörünün arabasının üstünde tepinen öğrenciler bize gerekmez

TasFirin

New member
Erdoğan: Rektörünün arabasının üstünde tepinen öğrenciler bize gerekmez Erdoğan’ın açıklamasından satır başları şu biçimde:

“Eylül ayının başından itibaren okulları açtık. MEB ve Sıhhat Bakanlığımız, alınması gereken tedbirleri belirledi. 71 bin okulumuzun tamamı açıktır. Şu ana kadar yalnızca iki okulumuzda karantina uygulamasına gidildi. Hadise durumuna bakılırsa birtakım sınıflar karantinaya alınabilir fakat ilçe vilayet çapında bir kapanma düşünmüyoruz.

Salgın tehdidine karşı gereken önlemleri almak suretiyle üniversitemizde de eğitim öğretimin kesintisiz sürmesinde kararlıyız. Tüm planların buna nazaran yapılmasında yarar görüyorum.

Türkiye’de yükseköğretim uzun müddet, toplumun küçük bir kesitinin erişebildiği ayrıcalıklı bir hizmet olmuştur. 1990’lı yılların sonunda dahi Türkiye’de 18 22 yaş aralığındaki gençlerin net okullaşma oranı yüzde 15’lerin altındaydı, bu yaş kümesinde 6 gencimizin 1 tanesi üniversite eğitimine erişebiliyordu.

1990’lı yılların ortasından itibaren Türkiye’de yükseköğretim, katsayısı ve başörtüsü yasağı üzere antidemokratik uygulamalarla toplumsal tansiyonların merkezine yerleşmiştir. Kurdukları kast sistemi ile milletin evlatlarını, milletin vergileri ile yapılan kurumlardan dışlayanların sebep olduğu adaletsizlik yürekleri sızlatıyordu. Hükümete geldiğimiz andan itibaren üzerine en kararlılıkla gittiğimiz alanlardan biri de gençlerimizin yükseköğretim imkanlarını artıracak çalışmalar olmuştur.

2002’de 76 olan kamu ve vakıf yükseköğretim kurumu sayımıza 207’ye çıkardık. Türkiye’de her vilayetimizin kendi üniversitesinin olmasını sağladık. Akademik işçi sayımız 70 binden 180 binin üzerine çıktı. Üniversite öğrenci sayısı da 1,6 milyondan 8,4 milyona yükseldi. Artık 18 22 yaş aralığındaki gençlerin yüzde 15’i değil, yüzde 44’ü yükseköğretime ulaşabiliyor. Bir vakit içinder üniversite kapılarından içeri alınmayan genç kızlarımızın okullaşma oranının adamların 5 puan üzerine çıkması, eğitim öğretimde hak ve özgürlüklerin geldiği düzeyin işaretidir. Üniversiteye girmenin istisnai bir ayrıcalık olduğu günlerden, nüfusumuzun 10 şahıstan 1’inin üniversite öğrencisi olduğu günlere geldik.

Türkiye burslarına yapılan müracaatlar her yıl artıyor. Bu yıl 3500 burs için 165 bin müracaat aldık. Yeni kurulan üniversitelerle ilgili haksız değerlendirmeler yapılıyor. Bu üniversitelerimiz her geçen gün daha da güçleniyor. Yeni üniversitelerimizden kimilerinin patent, akademik çalışma bakımından şimdiden sergiledikleri muvaffakiyetleri takip ediyoruz.

OECD ülkeleri içinde ortalaması yüzde 1,4 olan yükseköğretim harcamalarına ayrılan hissenin ulusal gelire oranını bizde yüzde 1,7’ye çıkardık. Eğitim ile kalkınma içindeki kuvvetli bir alakayı inandık ve kurduk. İnsanlarımızın eğitim düzeyi yükseldikçe ülkemizin siyasal, toplumsal, ekonomik gelişmesi hızlanmaktadır.

Türkiye’de yükseköğretim kurumlarının ülke genelindeki yaygın kurumlarının gelişmenine karşı çıkanların, asıl tahammül edemedikleri, eğitimini kendi kentinde sürdürebilecek evlatlarımızın ülkeye ve millete her alanda büyük hizmetler verme potansiyellerinin harekete geçmiş olmasıdır.

Merhum Cem Karaca’nın “İşçisin sen, personel kal” müziğinde lisana getirdiği ruh hali ile, Anadolu’daki evlatlarımızın önünü tekrar kesmek isteyenlere müsaade vermeyeceğiz. Tam bilakis tüm kentlerimizin, gençlerimizin kendileri ve ülkeleri için yapacakları çalışmalara takviye olmayı sürdüreceğiz. Türkiye’nin insan kaynağını zenginleştirmek için yatırımlara devam edeceğiz. Son devirde yükseköğretim sisteminde yapısal değişiklikler getiren değerli adımlar attık. Bunlardan biri yükseköğretim kalite konseyinin faaliyete geçmesidir. Üniversitelerimizin kalite odaklı gelişmenini temin ederek mezunlarımızın global seviyede yeterlilik sağlamasını amaçlayan bu heyet, dünyadaki benzeri yapılarla da kapsamlı iş birlikleri geliştirmiştir.

– Bir yanda üniversite imtihanı peşinde vakit kaybeden gençlerin başka yanda üniversitelerimizde atıl kapasitenin bulunduğu tabloyu hızla değiştirmemiz koşul.

– Rektörünün arabasının üstüne çıkıp, orada tepinen öğrencilerin olduğu bir Türkiye’yi ben kabullenemiyorum. Bize bu biçimde öğrenciler gerekmez.