Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunlara bedelini ödetmemiz lazım

TasFirin

New member
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bunlara bedelini ödetmemiz lazım Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CNN Türk ve Kanal D ortak yayınında gazetecilerin sorularını yanıtlıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı açıklamalardan öne çıkan başlıklar şöyleki:

Tüm bakan arkadaşlarımız, AFAD sel bölgesinde. Kurumlarımızla birlikte çalışmalarını devam ettiriyorlar. Arkadaşlarla görüştüm. “Oralardan ayrılmayacaksınız” dedim. Çatı katından, damlardan kurtardığımız beşerler var. Bu vesileyle vatandaşlarıma bir şeyi hatırlatmak istiyorum. Darda kalmadıkça ulaşıma kapalı sayılabilecek kara yollarını tercih etmeyin. Heyelan olabilir. Nereden yol veriliyorsa oralardan gitmek en isabetlisi olacaktır.

‘Orman yangınları önemli manada denetim altına alınmış vaziyette’

Şu anda önemli manada denetim altına alınmış vaziyette. Programa gelirken, en son sonucu vereyim istedim. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Beyefendi ile görüştüm. Burdur Bucak’taki yangının denetim altında olduğunu tabir etti.

Sabotaj savları

şüphesiz yangınların çıkış sebebi olarak bütün ihtimaller üzerinde durduk. Polisiye olarak araştırmaları yapıldı. Bütün teşkilatımızın oradaki faaliyetleriyle sabotaj araştırması yapıldı. Gözaltına alınanların aileleri içinde terör örgütü PKK ile iltisaklı şahıslar var. Geçen sene Hatay’da bunu yaşadık, ortalarında teröristler çıktı. Ulaştığımız sonuçları vatandaşlarımızla paylaşacağız.

Ülkemiz yangınlarla çaba konusunda iki asra yaklaşan kurumsal bir deneyime sahip. Bunun yanı sıra teknolojik altyapıya da sahibiz. OGM tarafınca her yıl hazırlanan yangın aksiyon planları kapsamında yangın idare merkezinden sevk ve yönetim edilir. Kara ve hava araçlarımızı son senelerda yenileyerek sayılarını artırdık. Arazöz sayımızı yüzde 70 artırarak 1078’e çıkardık.

Yangın söndürme uçaklarımızın su atma kapasitesi artırıldı. Kiralama yollarına da gittik. Dost ülkelerden sağ olsunlar takviyeler geldi. Coğrafyamızda yangın söndürmede helikopterler çok değerli. Helikopter sayısı 18 adet iken 39’a çıkardık. Bu süreçte 60’a yaklaştı.

Uçakla her yerden su alamıyoruz. Ancak müddeti fazlaca düzgün. Denizden kısa müddette suyunu alıp boşaltabiliyor. Uçak satın alımı için görüşmelerimiz sürüyor. Biz filomuzu fazlaca daha kuvvetli hale getirmiş olacağız. Yangına en kısa müddette müdahale eden ülke pozisyonuna geldik.

Birinci müdahale müddetimizi İHA’lar yardımıyla 12 dakikaya indirdik. Yangınla uğraş ederken bütün imkanlarınızı seferber ediyorsunuz. Yangının ortasından çıkan itfaiyecilerimizin halini gördünüz. Kendini vefata feda eden kahraman. Yetersiz kalmayı nasıl izah edeceksin? Bakanlarsa 6 tanesi her an orada oldu. İtfaiye oradaydı, tüm kurumlarımız AFAD’ıyla Kızılay’ıyla orada oldu. İftira atıyorlar. Biz bütün takımımızla başarılı olduğumuza inanıyoruz. Toplam 18 su atan uçak, 66 helikopter 9 İHA, bir insansız helikopter, 430 iş makinası bakılırsav yaptı. Daha ne olacaktı?

Yangın bölgesine yapılacak yardımlar

Birinci gün prestijiyle ziyan tespit kurulunu alana sürdük. Durumu epey kritik olan vatandaşlarımıza daha birinci gün inşaatları başlattı. Bizim programımız bir ay içerisinde inşaatların başlatılmasıyla ilgili talimatların verilmesiydi. TOKİ işi yüklendi. Amaç bir yıl içerisinde inşaatları bitirmek. Yangınların olduğu bölgede bir yıl daha sonra, konutları yapıp bitireceğiz. Bakanlığımız adımlarını atmış vaziyette. Hızla her bölgeye, nerede yangın olduysa adımlarımızı atıyoruz. Birinci etapta 50 milyon lira yardım bütçesi ayırdık. “Ben kiraya çıkarım, konut bulabilirim” talebi olanlar için de kirasını vereceğiz. Mobilya, beyaz eşyasını alarak yerleştireceğiz.

“Yanan orman alanları imara açılacak” tezleri

Anayasa’nın 169’uncu hususu hayli açık. Yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirilir. Orada bir yapılanmaya gidemezsiniz. Öteki çeşit tarım ve hayvancılık faaliyeti de yapamayız. Süratle ağaçlandırma faaliyetlerine başlayacağız. İktidarımız periyodunda 5 milyar adet ağaç dikimi gerçekleştirdik. Bu alanlar küllerinden doğacak.

Siz ne kadar ağaç diktiniz, belediyeleriniz ne kadar ağaç dikti? Bunun karşılığını versinler. Ben belediye başkanlığını CHP’den aldığımda İstanbul kuraktı. Biz geldik, hızla ağaçlandırdık. Fidan da değil, yetişmiş ağaçlarla ağaçlandırdık. Bir anda altı ay ortasında İstanbullular şaşırdı. İstanbul’un suyu da yoktu ki. Suya da biz kavuşturduk hamdolsun.

Yeşil vatanımıza büyük bir ehemmiyet verdiğimizi çalışmalarımız ispatlıyor. BM kıymetlendirme raporlarında da bu tescillendi. Türkiye 2015 yılında orman varlığını artıran ülkeler sırasında 46’ncı iken 27’nci sıraya yükseldi. Avrupa’da en epey ağaçlandırmada birinci, dünyada 6’ncı olduk.

THK uçakları tartışmaları

Türk Hava Kurumu devletin bir kurumu değildir. Vatandaşlarımız bilmiyor, sanıyorlar ki devletin kurumudur. Hayır değildir. THK’nın elindeki uçaklara dair tartışma yeni değil. Birkaç yıl evvel yetersiz olduğunu THK’nın mevcut yapısıyla bir yere varamayacağını söylemiştik. THK yetkilileri gerekli adımları atmadığı üzere bakımlarını da yapmayarak uçakları çürümeye terk ettiler.

THK 1985’ten itibaren OGM’ye yangın söndürme hizmeti vermiş. Yani tedarikçi bir kurum. Bunun karşılığında da devletten çok önemli bedeller almış. Uçaklarını modernize etme kederi olmamış. O periyotta kurumun ardında CHP vardı. THK’yı çalışamaz hale getiren sizsiniz. THK’nın geçmişine bakarsanız CHP zihniyetini goreceksiniz.

Toplumsal medya konusu

Toplumsal medyaya hiç olumlu bakmıyorum. Meclisin açılmasıyla bir arada toplumsal medyaya yönelik bir çalışmanın yapılması gerektiğine inanıyorum. Gerçek bir şeyi düşüneceğiniz yerde palavra yanlış haberlerle vatandaşlarımız fazlaca farklı istikamete savruluyor. RTÜK’le çözelim diyorlar. RTÜK neyle uğraşacak? Twitter, “Türkiye’de ofisimiz var” diyor. Türkiye’de ofisin yok, elemanın yok. Öyleyse bunlara bedelini ödetmemiz lazım. Vergini ödeyeceksin, açmazsan bedelini ödeyeceksin. Bu noktadaki çalışmalarımızı TBMM’nin açılmasıyla bir arada farklı istikamette yürütmemiz gerektiğine inanıyorum.

Başta Rusya, Azerbaycan, İran, AB’den İspanya bize dayanak verdiler. Süreç içerisinde onlarca ülkeden takviye geldi. Ukrayna, sağ olsun takviyesini verdi. Üç uçak ve dört helikopter gönderdiler. Toplam 64 helikopter bakılırsav yapmış oldu. İşimizi önemli manada kolaylaştırdı. Yangın sürecinde, onlarca ülke ve kuruluştan geçmiş olsun bildirisi aldık. Ben de şahsım ve milletim ismine bu ülkelere selam ve hürmetlerimi gönderiyorum.

“Sanatçılar Girişimi” isimli oluşumun “Kaygılıyız” açıklaması

Bir kulağımdan girip başkasından çıkıyor. Onların meslekleri sanat. Hangi sanatsa sanatlarını icra etsinler. Başarılarına göre onlara hürmet duyalım. Erken seçimmiş, başkanlık sistemiymiş. Bırakın bunlar bizim işimiz. Ömrümüzü buna vermişiz, siz anlamazsınız. Piyano, keman, sazını çal dinleyelim. Bu işlere burnunu sokma.

Ekşi Kelamlık açıklaması

hiç bir dijital mecra, hukuktan azade değildir. Onlar da bedelini ödeyecektir. Takma isimlerin ardına saklanarak, şahıslara hakaret edilmesine, ulusal ve manevi kıymetlere küfür edilmesine ayaklanma davetlerine müsaade etmeyiz. Bu platformda, palavra haber, ırkçılık, terör davetlerinin yatağı olmuş vaziyette. Prestije suikastı ne ararsan bunlarda var. Palavra tezgahı üzere çalışıyorlar. İsmi üstünde Ekşi Kelamlık, sıradan ekşi.