Cezaevinden ‘Demokrasi Konutu’na: 21 Ekim’de açılıyor

Hasan

New member
Muğla’nın Datça ilçesinde bulunan ve 1901 yılından 2001 yılına kadar cezaevi olarak kullanılan Datça cezaevi için ilçe belediyesi harekete geçti. 8 kişilik kapasitesiyle Türkiye’nin en küçük cezaevi olma özelliğine sahip olan cezaevi, 12 Eylül darbesinin akabinde Bülent Ecevit’in tutuklu kaldığı devirde mahpus yatmak istediği cezaevi olarak da biliniyor.

Cezaevinde iki yıl evvel başlayan onarım çalışmalarında ise son evreye gelindi. Cezaevi, ‘Demokrasi Evi’ olarak Ahmet Taner Kışlalı’nın mevt yıl dönümü olan 21 Ekim’de hizmete açılacak.

‘KAÇ YILINDA YAPILDIĞINA DAİR KESİN BİLGİ YOK’

Datça Belediye Lideri Gürsel Uçar, tarihi cezaevinin 2017 yılında özel mülkiyetlerle birlikte 356 bin liraya kamulaştırıldığını söyleyerek, “Bu binanın kaç yılında yapıldığı ile ilgili bir bilgimiz yok fakat 1901 yılında Datça Cezaevi olarak kullanılmaya başlandığını biliyoruz. Binanın geçmişine baktığımız vakit cezaevindilk evvel bir kahvehane olabileceğini düşüyorum. Zira bizim şömine dediğimiz ocak, yerden aşağı üst 1 metre yüksekliğinde. Evvelden kahve olarak kullanılan ocaklar yerden 1 metre yüksekte olurdu. 2002’ye kadar cezaevi olarak kullanıldı. Burası hayli büyük bir cezaevi değil. 1972’lerde vatandaşlar yalnızca gece burada yatmaya gelirdi. Gündüzleri herkes kendi işindeydi” dedi.

Demokrasi Evi’nin, 21 Ekim 1999’da bombalı bir suikasta kurban giden Prof. Dr. Ahmet Taner Kışlalı’nın vefat yıldönümünde hizmete açmalı hedeflediklerini belirten Uçar, şöyleki konuştu:

“Bana göre epeyce tarihi yapı. Burayı, imar planlarında yeşil alanlar içerisinde kalıp, eski bir yapının bir kültür varlığı olarak gelecek kuşaklara miras bırakma ismine bir daha restore edip, Demokrasi Müzesi olarak ismini koymuştuk ancak Demokrasi Meskeni olarak değiştirip 21 Ekim’de, Ahmet Taner Kışlalı’nın mevt yıldönümünde hizmete açmak istiyoruz. Karşımızdaki hoş küçük bir parka da Ahmet Taner Kışlalı’nın heykelini koyup onu da burada ölümsüzleştirmek istiyoruz.”

ECEVİT, BURADA MAHPUS YATMAK İSTEDİ

12 Eylül darbesinin akabinde tutuklanan CHP eski Genel Lideri Bülent Ecevit, Sıkıyönetim Komutanlığı’na başvurarak Datça Cezaevi’ne naklini istemişti. Sıkıyönetim Komutanlığı bu talebi kabul etmeyince, Ecevit’in bu isteği gerçekleşememişti. Datça Cezaevi, 2001 Temmuz’unda Adalet Bakanlığı tarafınca tasarruf önlemleri münasebet gösterilerek kapatılmıştı.