Bodrum sönmüyor! Alevler santralin tabanında

TasFirin

New member
Bodrum sönmüyor! Alevler santralin tabanında Kepenk indirebilen, iş yerinden müsaade alabilen herkes oldukçatan takımlara yardıma koşmuştu. Yerlisiyle, turistiyle, itfaiyecisi, polisi, askeriyle tüm Bodrum konutunu, yeşilini, geleceğini kurtarmak için alevlerle büyük bir savaş ortasındaydı…

Hürriyet’ten Mert Civeleker’in haberine göre Yarımada’yı gerime alıp alevlerin ağır olduğu bölgeye yaklaştıkça, vatandaşın nasıl kenetlendiğini görüyorum. Genci, yaşlısı… Traktörü olan su tankını doldurmuş bekliyor. Motorlu gençler vızır vızır bir o yana bir bu yana koşup yangını kovalıyor, habercilik yapıyor. Pikaplarına doluşan köylüler, alevler ne tarafta kendisini gösterdiyse oraya gidiyor. Araçlara binemeyenler ise ayaklarında terlikler, ellerinde kazma küreklerle kilometrelerce koşuyor. Bayanlar en ön safta… Yanan toprağa basmanın verdiği acıyı ayaklarına döktükleri bir şişe suyla dindirmeye çalışıyorlar.

RÜZGAR EN BÜYÜK DÜŞMAN

İtfaiyenin, belediye takımlarının, ormancıların, köylülerin, gönüllülerin, toplumsal yardımlaşma kuruluşlarının sabah verdikleri savaş ise gece apayrı bir hal alıyor. Rüzgârın artması, havadan müdahalenin olmaması gündüz söndürülen yerlerde bir daha alevlerin görünmesine niye oluyor. Vatandaşın canla başla kazandığı cepheler gece olunca bir bir düşüyor. Bodrumlular evvelki gece yangınla uğraşta 60’ıncı saati devirdi.

birinci vakit içinderda Beyciler’de görülen alevler; 2 gün boyunca yaklaşık 25 kilometrelik Gökpınar, Gökbel, Üst Mazı, Mazıköy çizgisini izleyerek Çökertme’ye ulaşmıştı. Yangın kendine yeni bir yol arıyordu. Salı gün uzunluğu verilen savaşın akabinde alevler bir yandan Ören’e öteki yandan ise Yalı Çiftlik’e gözünü dikti.

2 CEPHE 2 KUMANDAN

Mazı’dan Bodrum’a yönelen alevleri karşılayan takım Kissebükü, Çocuk Mezarlığı mevkiinde konuşlanmıştı… O cephenin kumandanı, yangının birinci saatlerinden itibaren bölgeden ayrılmayan Bodrum Belediye Lideri Ahmet Aras’tı.

Çökertme’den hareketle Türkevleri ve devamındaki Ören’i tehdit eden alevleri ise Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat ve takımı Geren mevkiinde karşılıyordu. Her iki tarafta da tehlike büyüktü.

ÇİFTLİK’TEN daha sonraSI BODRUM

Birinci açıklama Aras’tan geldi: “Şu anda Kissebükü’ndeyiz. Mazı tarafınca gelen yangın, Armutçu ve Çocuk Mezarlığı mevkiini aştı, Kissebükü’ne kadar ulaştı. Burada yangının Çiftlik tarafına geçmemesi için çaba ediyoruz. Alevlerin Çiftlik tarafına geçmesi demek, Bodrum’un içerisine ilerlemesi manasına geliyor. Lakin saha epeyce geniş ve sarp bölgede karadan bir yere kadar tesirli olabiliyoruz. Bu yüzden havadan söndürme dayanağı istiyoruz. Zira bu yamaçları da aşarsa yangını tutamayacağız. İnanılmaz bir rüzgâr var. Hava takviyesi olmayınca arkadaşlarımızın verdikleri gayretler da boşa gidiyor. Çocukların hayatlarını ortaya koyarak gayret ettikleri alanlar bir daha alevleniyor.

YALIKAVAK’TA ALARM

Sabahın birinci ışıklarına kadar Kissebükü ve Çökertme’de çetin bir gayret verildi. “Söndürme uçağı Milas-Bodrum Havalimanı’na inmiş” haberinin yaydığı moralle ayrıldım bölgeden. Alevleri geride bırakıp Yarımada’ya döndüğümde ise başka bir alarm durumuyla karşı karşıya kaldım. Saatler 02.15’i gösteriyordu. WhatsApp’tan gelen “Ortakent-Yalıkavak yolu üzerinde kahır varmış” iletisiyle direksiyonu Dağdelen’e kırdım. Olay yerinde nazaranv yapan bir itfaiye eri “Yangını söndürdük. Bir badire yok. 3 kuşkulu varmış. Kaçmışlar. Polis peşlerinde” diyor…

DAĞ TAŞ YANIYOR

Günün erken saatlerinde birinci berbat haber Milas cephesinden geldi. Kritik eşik aşılmıştı. Alevler Siteler’e ulaşmıştı. Bodrum tarafında ise tüm uğraş alevlerin Çiftlik tarafına geçmemesi içindi. Rüzgar yangını Kissebükü’ndilk evvel Yeniköy’e taşıdı. Alevlerle birinci burada karşılaştım. Aşağı Mazı’da biten üst yolda ise yangının ortasında kaldım. Alevlerin taşı bile nasıl yaktığını en yakın burada gördüm. Aşağı Mazı’da kıyıdaki restoranlar, pansiyonlar yaralarını sarmaya çalışıyordu… İnsan, “Geçmiş olsun” demekten bile hicap duyuyordu…

ALEVLER SANTRALIN TABANINDA

Bir gece evvel “Alevlerin şimdilik Yeniköy Kemerköy Termik Santralleri’ne ulaşma riski yok” açıklaması yaparak yüreklere su serpen Milas Belediye Lideri Muhammet Tokat, dün yayınladığı bildirilerde “Uyarıyoruz” diyordu: “Maalesef hava müdahalesi yapamadığımız için yangın Siteler’i tehdit eder hale geldi.” Dün gece alevlerin santrala yaklaştığını gösteren görüntü da paylaşan Tokat, “Durum epey önemli. Termik santralın tabanına geldi alevler. var ise imkan derhal gece görüşü olan uçak ya da helikopter bölgeye yönlendirilsin” dedi. Santral yetkililerinin açıklamasına nazaran bölgede tüm önlemler alındı, gruplar hazır bekletiliyor.