Bakan Soylu: Karar onaylanırsa İmamoğlu’nu açığa alırım

TasFirin

New member
Bakan Soylu: Karar onaylanırsa İmamoğlu’nu açığa alırım İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, katıldığı televizyon programında gündeme dair açıklamalarda bulundu.

YSK üyelerine hakaret ettiği argümanıyla 2 yıl 7 ay 15 gün mahpus cezası verilen ve siyasi yasağı gündeme gelen İBB Lideri Ekrem İmamoğlu hakkında Soylu, şu sözleri kullandı;

“*Bizim Anayasamız İçişlerine bir yetki verir. Şayet bir kişi kabahat işlerce bunu vazifeden alma yetkisi vardır. Kanunda bunu ikiye ayırmış bir terör, iki nazaranvden kaynaklı sorunlar…

*Bu davada terörle ilgili bir müddetç yok. Buraya bir kayyum atanmaz. nazaranvden alma konusunda ise benim bir yetkim yok.

*Başka bir cürüm işleseydi de benim nazaranvden alma yetkim yok. İstinaf onaylarsa yargı onayladıktan da daha sonra bir müddetç daha var. Orada benim misyondan alma hakkım yok lakin açığa alma yetkim var. Fakat bu da Danıştay’ın sonucu geldikten daha sonra olabilir.

*Bu bir devlet, burada kurallar ve teamüller var. Açığa aldıklarımız var, yargı onayladıktan daha sonra. Ancak belediye başkanlığı düşmez. Açığa almak başkadır, bakılırsavden düşürmek farklı. Ceza alırsa kamu vazifesini yapamaz. Karar verilirse bu nazaranve 10 gün içerisinde valilik tarafınca biri atanır, ondan sonrasında seçime gidilir.

*Ancak süreç açıktır, itiraz etme yetkilerine sahiptir. Kanun çerçevesinde yetkilerim var ve bunları kullanırım.

“YANLIŞ DEMEK HUKUK DEVLETİNDE OLMAZ”

*Dikkat edilmesi gereken bu biçimde bir mahkeme görülüyor ve bu kabahatin kanunen karşılığı var. Bu ceza bir kamu nazaranvlisini 2 yıldan fazla ceza alması münasebetiyle buna ilişkin siyasetten yasaklanma getirileceği muhakkak.

*Mahkeme bir karar vermiş, mahkemenin kararlarına bizim de itirazımız oluyor. Karar siyasetten yanlış demek hukuk devletinde olmaz.

*Karar tüzel açıdan hakikat. Kanundaki kural şahsa mahsus değiştirilmiş bir kural değil. Anayasa epey açık bir halde yargıya müdahale edilemeyeceğinin altını çiziyor.

*Bu benim ortasında geçerli, Adalet Bakanı ortasında geçerli. Baskı ögesi olarak kullanılamaz.