Ahmet Güneştekin: Orada da birebir hassasiyeti ısrarla yaptım

Hasan

New member
Türkiye’de yaşanan toplumsal hadiselerden esinlenerek yaptığı yapıtların yer aldığı ‘Hafıza Odası’ isimli standı tenkitlerin gayesi olan sanatçı Ahmet Güneştekin, tenkitlere karşılık vermek için kameraların karşısına geçti. Güneştekin, konuşmasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya da cevap verdi.

“GÖRÜNTÜLERDEN RAHATSIZ OLDUK”

VOA News’te yer alan habere bakılırsa
; görüşmede birinci kelamı standın ana sponsoru olan Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın lideri Mehmet Kaya aldı. Kaya kameralara yansıyan birtakım imajlardan rahatsız olduklarını lisana getirerek, özür diledi. Gayelerinin hafıza oluşturmak olduğunu vurgulayan Kaya, “Kameraya yansıyan bizim de tasvip etmediğimiz imajlardan rahatsız olduk. Şunu söyleyebilirim bu bölge kıymetli travmalar süreci yaşadı. Çok incindi. Bu standın özünde de bir yüzleşme vardı. Bilhassa bölgede bu manada travma yaşayan incinen insanları birazcık da olsa üzdüysek, mutlaka Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası olarak özür diliyoruz. Muhakkak emelimiz bir tek kişinin bile üzülmesi değil, bizim buradaki temel maksadımız geçmişte yaşananları acıyı topluma göstermek ve buradan bir hafıza oluşturmaktır” dedi.

Kimi şahısların tabutların önünde gülerek fotoğraf çektirmesi reaksiyonlara niye olmuştu.

“ORADA DA BİREBİR HASSASİYETİ ISRARLA YAPTIM”

çabucak sonrasında kelam alan sanatçı Ahmet Güneştekin tenkitlere tek tek cevap verdi. Güneştekin konuşmasına, tabutların içinde fotoğraf çektirenlerle ilgili tartışmalarla başladı. Tabutların daha evvel de sergilendiğini ve biroldukca kişinin fotoğraf çektirmiş olduğuni hatırlatan Güneştekin, Diyarbakır’daki hassasiyetin farkında olmadığını söylemiş oldu. Herkesten tıpkı hassasiyetin beklenemeyeceğini savunan Güneştekin, şunları söylemiş oldu:

“Üst taraftaki tabutlardan olan çürüme enstalasyonunu 2017’de yaptım. Daha evvel de fiziki olarak sergilemiştim. Buraya gelen cemiyet insanlarının 50 katı o tabutlar içinde daha evvel de fotoğraf çekmişti. Lakin burada fırtına koparılması enteresan. Tahminen de fotoğraf çekilmesi o gün de hakikat değildi. Ben orada benimle onların içinde fotoğraf çekilmek isteyenlere, epey sessiz olmalarını rica ediyordum, dikkat etmelerini istiyordum, fotoğraf çekerken elini omuzuma atmak isteyenler oluyordu, mümkünse daha sakin durmalarını rica ediyordum.

Orada da birebir hassasiyeti ısrarla yaptım. her insanın sizinle tıpkı şeyi görmesini, tıpkı şeyi düşünmesini bekleyemezsiniz. Haydi diyelim cemiyet insanları bu türlü çekti. Buraya gelen mahallî halk da burada orada fotoğraf çekti tabutların önünde. Ben insanların orada fotoğraf çekip çekmemelerine müdahale edemem ancak bu hassasiyeti bilseydim öncesinden hepsini uyanırdım, buradaki halkın bu biçimde bir hassasiyeti var derdim.”

Güneştekin, tabutların renkli bulunmasına yapılan tenkitlere ise reaksiyon gösterdi. 50 yıldır birebir renkleri kullandığını tabir eden Güneştekin, “50 yıldır birebir renkleri kullanıyorum ben renklerimi değiştirmedim ki. ‘Tabutlar siyah olur’ buna siz mi karar vereceksiniz? Nasıl bir hadsizlik bu? Ben sanat yapıyorum istediğim rengi kullanırım. Ayrıyeten hangimiz ölüsünü toprağa defnettikten daha sonra bahtına bırakır? Hangimiz onu toprağına çiçek ekmiyor, bitki ekmiyoruz, cennet bahçesinde döndermiyoruz” diye konuştu.

SÜLEYMAN SOYLU’YA DA KARŞILIK VERDİ

Standa reaksiyon gösterenler içinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da vardı. Diyarbakır’da muhtarlar günü niçiniyle muhtarlarla bir ortaya gelen Soylu, stantta PKK akınlarında ömrünü kaybedenlerin olmamasını eleştirmişti.

Soylu’ya cevap veren Güneştekin, stantta İçişleri Bakanı’nın olmadığını söylemiş olduği isimlerle ilgili yapıtların de olduğunu söylemiş oldu. Soylu’nun sergiyi görmeden eleştirdiğini savunan Güneştekin, “İçişleri Bakanı görmediği stantta bir sürü isim sayıyor. ‘Bunlar hafıza odasına var mı?’ diyor. Evet var, saydığı isimler var. 5 no’lu koridorun tabanında bellek görüntüsü var. Orada Aybüke öğretmen de var, Yasin Börü de var, Eren Bülbül de var. Bunlar bizim evlatlarımız değil mi? Ceylan’ın parçalanan bedeni benim canımı acıtmışsa, Aybüke öğretmen benim doğduğum Batman’ın Kozluk ilçesinde bir kaza ya da seken serseri bir kurşunla ölmesi, 16 yaşında bir çocuğun, Yasin’in ve ona eş yaşta olan Eren’in acısı benim için birebirdir. O buzdolabında 9 gün boyunca cesedi çürümesin diye bekletilen evlat benim kardeşim, o çocuklar da benim evladımdır. Ben aslına bakarsan Türkiye’nin 100 yılını sorguluyorum” halinde konuştu.

“DAVET SON DERECE DOĞALDIR”

Güneştekin, HDP ve CHPlilerin standa davet edilmesine ait de şu açıklamayı yaptı ; “HDP’nin davet edilmesi son derece doğaldır, hiç bundan rahatsızlık duymam, memnunluk duyarım. Bir sürü dostum var. CHP niye davet edildi ? niye edilmesin bir sürü dostum var. Ülkenin idaresinde kelam sahibi insanlardır. Ekrem İmamoğlu’na gelince, Ekrem İmamoğlu benim kardeşim, benim standıma güya birinci kere mı geliyor? AK Partili de davet ettim. İhsan Aslan geldi, başkaları tahminen yansıdan bir şey olur diye gelmediler.”

Güneştekin ondan sonrasında sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle birlikte sergiyi gezerek, yapıtları hakkında bilgi verdi. Sergiyi, bölgedeki çatışmalarda yakınlarını kaybeden ve kendilerine ‘Barış Anneleri’ ismini veren bayanlar da ziyaret etti. Güneştekin’le birlikte sergiyi gezen bayanlardan kimileri gözyaşlarını tutamadı.

Bu ortada standa ilginin pek ağır olduğu görülüyor. Stant salonu önünde uzun kuyruklar oluştu. Biroldukca kişi sergiyi gezebilmek için saatlerce sırada bekledi.