9 yıl daha sonra bir daha: Karadeniz arkeolojisi için epey kıymetli

Hasan

New member
Samsun Bafra’da 9 yıl evvel durdurulan arkeolojik hafriyatlar bir daha başladı. İkiztepe Höyük’te yürütülen 3. devir kazılara İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt başkanlık edecek. İkiztepe’nin Karadeniz arkeolojisi için hayli nemli bir yerleşke olduğunu söyleyen Doç. Dr. Beyazıt, “Özellikle protestetik çağlar için kilit yerleşme niteliğinde” dedi.

İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Kısmı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aslıhan Beyazıt, hafriyat çalışmaları hakkında bilgi vererek, “Burada en son 2012’de hafriyatlar yapıldı. Ben burada çalışan 3. kuşak öğretim üyesiyim. Artık 3. periyot hafriyatları başladı. 9 yıl ortadan daha sonra benim hocam Profesör Lider Bilgi 1981 yılından 2012 yılına kadar çalışmaları gerçekleştirdi. Yaş haddinden dolayı emekli olduktan daha sonra hafriyat çalışmalarına orta verildi. İkiztepe, Karadeniz arkeolojisi için hayli değerli bir yerleşke. Devam etmesi gereken bir hafriyat. Sorumluluğu aldım ve bu sene başladım. Çalışmalarımız çok hoş ve verimli geçiyor” sözlerin kullandı.

İkiztepe hafriyatlarının verimli bir hafriyat olduğunu belirten Beyazıt, “Ortaya çıkan yapıtlardan, buluntuların niceliğinden ve niteliğinden esasen epeyce verimli bir hafriyat. Şimdiye kadar epey çeşitli hususlardan yapılmış 100’e yakın eser bulundu. İkiztepe hafriyatlarının uzun yıllar devam etmesini planlıyoruz. Karadeniz arkeolojisi için epeyce değerli bir yer. Bilhassa protestetik çağlar için kilit yerleşme niteliğinde. Erken Tunç Çağı’nın hemilk öncesinde Gençlik Çağı’nı anlamamız için kazıların daha uzun mühlet devam etmesi gerekiyor. İkiztepe’de kazılara bir daha başlamamdaki hedefin biri de yeni yaklaşımlarla tekrar bir arkeolojik pahalar yapmak. Kronolojik sistemini pahalandırmak en büyük maksatlardan biri. Uzun yıllar çalışmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Emekli olduktan daha sonra da hafriyat çalışmalarına takviye veren Prof. Dr. Başkan Bilgi ise “Emekli oldum. Asistanım doçent oldu, ona devrediyorum. Elde ettiğimiz evvelki bulguların kıymetlendirilmesine ve kitap haline getirilmesine çalışıyoruz. Bilim dünyasına, arkeoloji dünyasına İkiztepe’nin kıymetini belirtmek için şimdiye kadar bulduğumuz, elde ettiğimiz buluntulardan buranın devrin bir sanayi merkezi olduğunu anladık. Zira epeyce ölçüde bakır alaşımından yapılmış silah, alet, takı sembol bulduk. Bunların birden fazla da mezarlardan çıkıyor. Mezarları da inceledik. Bunlar Erken Tunç Çağı mezarları. Cinsiyetleri ve yaşlarını tayin ettik. Hastalıklarını da tayin ettik ve bunların hepsini bilim dünyasına sunduk. Artık devamını arıyoruz. Merkezi yerinde kazıyı yapmıştık. Onları tamamladık. Artık eteklere gerçek genişletip yerleşim alanlarının hudutlarını çizmeye çalışıyoruz” biçiminde konuştu.