‘Tiyatroda fazla seyirci’ krizi mahkemede çözülecek

Hasan

New member
SALİHA SULTAN

Kadıköy Belediyesi ve Tiyatrokare içinde yaşanan ‘fazla seyirci’ argümanı toplumsal medyaya yansıdı. Kovid niçiniyle mali kriz yaşayan özel tiyatrolara Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nın kapılarını açan Kadıköy Belediyesi’, dün toplumsal medya hesabından Tiyatro Kare’ye yer verdiği üç günlük tahsisi evvel iptal etmeye karar verdiğini, akabinde oyunda rol alan Nevra Serezli’nin ‘hatırı’ için karardan vazgeçildiğini duyurdu.

Tiyatrokare’nin hususa ait rastgele bir paylaşımı olmamasına karşın yayınlanan ve dikkat çeken açıklamada karara münasebet olarak grubun 16 Ağustos’ta sahnelediği ‘Ahududu’ oyununda, Kovid kapsamında getirilen sınırlamaya karşın belirlenen sayının üstünde izleyici bulunması gösterildi.

Açıklamanın akabinde KARAR’ın ulaştığı Tiyatrokare’nin kurucusu Nedim Saban, yaşananlar karşısında şaşkın olduğu, mevzuyu mahkemeye taşıyacağı için rastgele bir bilgi veremeyeceğini belirterek “Ama belediyenin bu biçimde bir teşhir yapmasının son derece yakışıksız olduğunu düşünüyorum. aslına bakarsan çözülmüş bir sıkıntıydı, ne gerek vardı açıkçası ben de merak ediyorum” dedi.

Lakin KARAR’ın edindiği bilgilere bakılırsa Kadıköy Belediyesi, 16 Ağustos’ta sahnelenen ve biletleri ‘bir dolu bir boş koltuk’ uygulamasıyla Biletix’te satışa sunulan oyunda seyirci kapasitesinin üstünde seyircinin yer aldığını tez ediyor. Edinilen bilgiye bakılırsa oyun alanı girişinde belediye yetkileri gelen izleyicilere HES Kodu denetimi ve bilet denetimi yapıyor. Belediye, bu denetim niçiniyle 25 dakika geç başlayan oyunun biletlerinin 850 adet satıldığını ileri sürüyor.

Oyunu izleyenler ise oyun başlamadan evvel Nedim Saban’ın “Başka aktiflik için gelenler var ise lütfen boş koltuklara aralıklı otursunlar” anonsu yaptığını belirtirken, oturma tertibinde insanların ön koltuklara oturmayı tercih ettiğini belirtiyor. Öte yandan, belediye gruplarının oyun sırasında sav edilen çok seyirciye niye müdahale etmediği ve Kovid tedbirlerini yerinde uygulamadığı ise merak konusu. Tiyatro Kare, 28 Ağustos’ta Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda Nevra Serezli’nin rol aldığı Ağaçlar Ayakta Ölür oyununu sahneleyecek.